Ponta: Important e ca acela care reprezintă România la Consiliul European să aibă mandat

Premierul Victor Ponta. (uslonline.ro)
Epoch Times România
13.05.2012

Victor Ponta a declarat, la Pro Tv, că a avut o primă discuţie cu Traian Băsescu despre participarea la Consiliul European, iar acesta doreşte în continuare să participe, premierul arătând că, de fapt, ceea ce contează este ca cel reprezintă România să aibă un mandat al Parlamentului.

”Am avut o primă discuţie vizavi de Consiliul European şi de participarea la Consiliul European în care sigur domnia sa mi-a arătat că vrea să participe în continuare şi vom avea, poate chiar săptămâna viitoare, o nouă discuţie pe diverse teme de politică externă pentru că, pe de o parte, eu nu vreau să contest rolul preşedintelui şi nu-l voi contesta rolul constituţional al preşedintelui în politica externă”, a spus Ponta.

”Important e ca cel care merge, şi acum încerc să fiu foarte diplomat în ceea ce spun sau responsabil, nu diplomat, cel care merge să aibă un mandat, pentru că ceea ce m-a deranjat şi am criticat înainte a fost faptul că preşedintele ţării mergea la Consiliul European, primul ministru în funcţie habar nu avea ce se discuta acolo, după care preşedintele venea şi ne anunţa pe toţi. Eu cred că merge preşedintele ţării sau primul ministru sau amândoi, deşi, în acest moment, regulamentul Consiliului European nu mai permite participarea ambilor la consiliu, important e că cine merge să reprezinte poziţia României cu un anumit mandat, iar cel care dă mandatul, dacă vreţi, primul care ar trebui să fie consultat este Parlamentul României. În rest, evident că voi face tot ce ţine de mine şi cred că şi preşedintele va face să evităm un conflict care să pună România într-o situaţie ridicolă, să fim amândoi acolo sau... Încercăm să îl gestionăm aici”, a mai subliniat el.

Premierul Victor Ponta a anunţat joi seară, la întoarcerea de la Bruxelles, că a stabilit pentru săptămâna viitoare o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu în care să discute teme de politică externă, pentru consultarea asupra unui punct de vedere unitar în reprezentarea României.

”Săptămâna viitoare am stabilit o întâlnire cu preşedintele ţării pe mai multe teme de politică externă. O spun din nou, respect prevederile constituţionale privind rolul preşedintelui României şi atribuţiile pe care le are referitor la politica externă, dar în egală măsură Guvernul are propriile atribuţii”, a spus Ponta.

”Sunt câteva teme de politică externă în care am o viziune diferită de a domnului preşedinte Băsescu şi săptămâna viitoare vom avea o discuţie extinsă pe aceste teme pentru că politica externă este un domeniu în care nu e bine să vorbim pe două voci. E bine să vorbim pe o singură voce, a României, dar evident, după ce ne consultăm şi după ce ajungem la o poziţie comună”, a explicat premierul.

Ponta a anunţat discuţia cu Băsescu încă din cursul zilei de joi, din Belgia.

Aflat la Bruxelles, presa l-a întrebat dacă trebuie să se aştepte ca el să participe alături de Traian Băsescu la Consiliul European extraordinar pe 23 mai. "Ştiu de Consiliu, ştiţi foarte bine că există o anumită dispută între preşedinte şi mine (pe tema demnitarului care să meargă la Bruxelles, n.r.), n-aş vrea să rezolv această dispută în faţa presei, voi discuta lucrul acesta cu preşedintele. Nu am contestat şi nu voi contesta niciodată atribuţiile constituţionale ale preşedintelui României în ceea ce priveşte politica externă, însă, în viziunea mea cel puţin, viziune care ştiu că este împărtăşită în Europa, problemele UE nu mai sunt deja probleme de politică externă, sunt probleme ale noastre comune şi sper să găsim o soluţie bună pentru România, pentru că un nou conflict pe această temă nu cred că e dorit de nimeni", a răspuns Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor