Consiliul de Securitate al ONU începe discuţii pentru un armistiţiu imediat în Siria

Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel la încheierea unui nou armistiţiu în Siria şi încetarea imediată a luptelor în oraşul Alep. Rusia a respins rezoluţia ca fiind inutilă.
Un copil stă printre clădirile bombardate în oraşul sirian Alep.
Un copil stă printre clădirile bombardate în oraşul sirian Alep. (Captură Foto)

Consiliul de Securitate al ONU a început luni discuţii privind o nouă rezoluţie care ar putea duce la o încetare imediată a luptelor în oraşul sirian Alep.

Propunerea, schiţată de Franţa, prevede ca o forţă condusă de ONU să monitorizeze armistiţiul şi menţionează că vor fi luate noi măsuri dacă vreuna dintre taberele în conflictul sirian ar încălca rezoluţia.

“Considerăm că este responsabilitatea noastră să facem tot ce putem pentru a uni Consiliul de Securitate pentru a se pune capăt martiriului din Alep”, a declarat ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre, înaintea întâlnirii Consiliului.

Un armistiţiu recent intermediat de SUA şi Rusia între forţele guvernamentale siriene şi rebelii moderaţi sirieni s-a prăbuşit pe 19 septembrie, după doar o săptămână.

După prăbuşirea armistiţiului, Rusia şi Occidentul s-au acuzat reciproc în legătură cu criza umanitară ce se adânceşte în oraşe precum Alep, care a fost zguduit permanent de lupte. Rezidenţii oraşului vor rămâne în scurt timp fără alimente şi medicamente.

Mai mult, SUA a anunţat că nu mai are răbdare şi că suspendă discuţiile cu Rusia pentru lansarea unui nou armistiţiu.

Ulterior, în cursul zilei de luni, Kremlinul a respins aproape imediat propunerea Franţei, chiar înainte ca aceasta să fie susţinută, declarând că nu crede că această propunere oferă vreo soluţie viabilă.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat că propunerea Franţei privind înfiinţarea unui mecanism de monitorizare a armistiţiului este inutilă din moment ce un astfel de mecanism există în Geneva de mult timp, doar că “nu a fost folosit foarte eficient”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe