Consilierii municipali PAS: Din 1 februarie, 100 mii de chişinăuieni riscă să rămână fără apă din cauza indiferenţei primarului Ion Ceban

(Getty Images)
Maria Maevschi
28.01.2021

Consilierii municipali ai Partidului Acţiune şi Solidaritate atenţionează că 100 de mii de chişinăuieni riscă să rămână deconectaţi de la serviciile de apă potabilă şi evacuare, deoarece mai multe întreprinderi municipale de Gestionare a Fondului Locativ au cerut rezilierea contractului cu Apă-Canal Chişinău. Despre acest lucru au vorbit joi, 28 ianuarie consilierii municipali PAS, Vasile Grădinaru şi Ina Coşeru, în cadrul unei conferinţe de presă şi au propus crearea unui Grup de Lucru care să vină cu soluţii.

Potrivit lui Vasile Grădinaru, odată cu rezilierea contractului, Apă-Canal Chişinău nu va putea furniza apă în apartamentele aflate în administrarea întreprinderilor municipale de Gestionare a Fondului Locativ.

„10 din cele 23 de întreprinderi municipale de Gestionare a Fondului Locativ au cerut rezilierea contractului cu Apă-Canal Chişinău, iar proprietarii celor 4500 de apartamente gestionate de acestea, nici nu au fost informaţi despre decizia de reziliere a contractului. Astfel, după 30 de zile conform contractului, Apă-Canal Chişinău nu va mai avea temei juridic ca să presteze servicii”, a declarat consilierul PAS.

Grădinaru a mai adăugat că, în condiţiile în care niciunul dintre proprietarii de apartamente nu au încheiat contracte individuale de aprovizionarea cu apă, aceştia urmează să fie deconectaţi, iar în cazul în care Apă-Canal Chişinău va continua să furnizeze apă în lipsa unui contract, lunar vor fi înregistrate pierderi de peste 2,5 milioane de lei.

Un alt risc major îl reprezintă şi faptul că întreprinderile municipale de Gestionare a Fondului Locativ, care la moment se află în insolvabilitate şi sunt administrate de lichidatori, vor continua să încaseze de la locuitori bani pentru furnizarea apei, au mai precizat consilieri PAS.

„Cetăţenii vor continua să achite pentru serviciile de aprovizionare cu apă fără să cunoască că lichidatorul a decis rezilierea contractului cu Apă Canal. Banii colectaţi de la cetăţeni în absenţa unui contract nu vor fi achitaţi către Apă-Canal Chişinău, dar vor rămâne pe conturile lichidatorilor. Mai mult de atât, cetăţenii oricum vor fi nevoiţi să achite mai târziu atât datoriile, cit şi o penalitate de întârziere”, se arată într-un comunicat PAS.

În context, consiliera PAS Ina Coşeru a specificat că Primăria nu a întreprins nicio acţiune în vederea remedierii situaţiei. Deşi au fost informaţi despre acest lucru încă în data de 15 ianuarie, nici primarul Ion Ceban, nici viceprimarul de ramură n-au făcut nimic.

„Nu Apă-Canal Chişinău trebuie să se ocupe de rezolvarea acestei probleme sau de asigurarea bunei funcţionării a unor întreprinderi municipale, chiar şi aflate în insolvabilitate, dar Primarul General. Pentru că este o situaţie destul de gravă iar cetăţenii riscă să rămână fără apă, noi suntem gata să venim cu idei de soluţionare a problemei cit mai rapid”, a adăugat Coşeru.

La final, consilierii PAS au cerut:

- Crearea unui Grup de Lucru format din viceprimarul de ramură, reprezentanţii Apă-Canal Chişinău şi ai Direcţiei Locativ-Comunale şi reprezentanţii întreprinderilor municipale de Gestionare a Fondului Locativ.

- Convocarea adunării generale a Apă-Canal Chişinău pentru luarea unei decizii de criză în situaţia creată.

- Convocarea unei şedinţe a Consiliului municipal nu mai târziu e 1-2 februarie 2021, pentru aprobarea tuturor deciziilor necesare pentru implementarea planului de acţiuni de soluţionare a problemei date.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor