Conservatorismul radical din SUA, similar cu cel din Rusia

Similaritatea doctrinelor este motivul pentru care SUA şi Rusia nu vor dialoga eficient la nivel internaţional, conservatorismul radical al lui Vladimir Putin fiind similar cu cel al lui Bush, a susţinut joi Lucian Dumitrescu, de la Institutul de Sociologie al Academiei Române, la o conferinţă ISPRI.

”Motivul pentru care SUA nu vor dialoga eficient cu Rusia la nivel internaţional ţine mai degrabă de doctrine. De fapt, valorile doctrinei Bush sunt în bună măsură similare cu valorile doctrinei Putin. Avem, cu alte cuvinte, de-a face cu acelaşi conservatorism radical, cu câteva mici diferenţe”, consideră Lucian Dumitrescu.

Conservatorismul radical a apărut în Rusia şi pe fondul unei încercări a lui Putin de a face din Moscova, din nou, o mare putere, după ce Boris Elţîn a fost dispus să accepte că Rusia nu mai este o mare putere. ”Deocamdată nu este vorba de aşa ceva. Rusia, cel puţin din punct de vedere economic, suferă. Dacă ne uităm pe strucura exporturilor aceastea sunt dominate de materii prime şi materiale. Din punct de vedere tehnologic, Rusia este încă în urmă. Aşa încât sunt autori care consideră că Rusia este astăzi pentru Occident ceea ce a fost Canada pentru Occident în cel de-al doilea Război Mondial, adică în primul rând un furnizor de materii prime şi materiale”, apreciază Dumitrescu.

În opinia sa, ”elementele conservatorismului radical rusesc care fac diferenţa faţă de conservatorismul radical american sunt mai ales cele de natură mistică”.

”Poporul rus e un organism soteriologic, un organism de natură să mântuie lumea, de natură să aducă salvarea universală, iar imperiul rus, care încă nu s-a profilat, dar care urmează să apară, (...) nu face altceva decât să apere lumea de venirea Anticristului, Anticristul fiind reprezentat de modernitate, dar mai ales de post-modernitate”, afirmă cercetătorul.

Acesta notează că şi doctrina Bush are elemente mistice, ”edulcorate însă, atenuate, precum America- forţă morală, hegemonia americană, excepţionalismul american”. ”Cine a citit discursul lui George Bush înainte de războiul din Golf, din 1991, în viziunea acestuia singurul popor capabil să facă democraţia să funcţioneze la nivel internaţional este poporul american”, a mai spus Lucian Dumitrescu.

Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române a organizat joi conferinţa internaţională ”Russia and Romania after 20 years: Perceptions, realities, perspectives”. La eveniment au participat experţi români şi ruşi, precum şi din Republica Moldova, cadre universitare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne