Congresul SUA sprijină Republica Moldova în finalizarea recentă a negocierilor cu UE şi în rezolvarea conflictului transnistrean

(EMMANUEL DUNAND / AFP / GettyImages)

La 11 iulie curent, în cadrul Congresului SUA, a fost făcută publică Declaraţia comună în sprijinul Declaraţiei Parlamentului Republicii Moldova cu privire la stadiul actual al procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iniţiativa lansării acestei declaraţii aparţine congresmanului Joseph Pitts, Preşedintele Grupului politic de sprijin pentru Moldova (Congressional Moldova Caucus) din cadrul legislativului american.

La Declaraţie s-au aliniat mai mulţi congresmeni influenţi din cadrul Camerei Reprezentanţilor, membri ai Partidelor Republican şi Democrat din SUA. În Declaraţie, Joseph Pitts a menţionat că susţine finalizarea recentă a negocierilor între RM şi UE pe marginea Acordului de Asociere, desfăşurate la Luxemburg. "Salutăm progresul înregistrat de prim-ministrul Iurie Leancă şi Guvernul Republicii Moldova în consolidarea instituţiilor democratice şi a statului de drept, precum şi în pregătirea asocierii economice şi politice cu UE", se spune în document.

Congresmenii americani încurajează Moldova să-şi continue eforturile axate pe promovarea reformelor interne, esenţiale procesului de eventuală aderare la UE. "Exprimăm speranţa că Summit-ul de la Vilnius, din luna noiembrie curent, va oferi Republicii Moldova oportunitatea de a-şi reafirma aspiraţiile europene, şi chemăm Departamentul de Stat al SUA să sprijine Republica Moldova în toate aspectele acestui proces complex de tranziţie. Prin aceasta, Statele Unite îşi vor confirma angajamentul faţă de aliaţii noştri din această regiune", se spune în declaraţie.

Totodată, legislatorii americani se arată îngrijoraţi de măsurile unilaterale, implementate de auto-proclamaţii conducători ai regiunii separatiste Transnistria, care au lansat recent acţiuni cu caracter provocator prin adoptarea aşa-numitei "legi privind frontiera". "Aceste acţiuni unilaterale atentează la suveranitatea Republicii Moldova, deoarece administraţia Transnistriei a revendicat teritorii aflate în totalitate sub jurisdicţia Republicii Moldova. De asemenea, suntem îngrijoraţi de acţiunile unilaterale ale administraţiei Transnistriei, care compromit integritatea teritorială şi perspectiva de integrare europeană a Republicii Moldova. Aceste acţiuni subminează acordul de încetare a focului din 1992, precum şi procesul de soluţionare a conflictului în formatul "5+2". Îndemnăm Departamentul de Stat să garanteze un proces de soluţionare echitabil şi democratic cu respectarea independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova", se mai spune în document.

Congresmenii susţin Declaraţia Parlamentului Republicii Moldova privind situaţia actuală în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi îndeamnă liderii autoproclamatei regiuni transnistrene, precum şi părţile implicate în procesul de negociere în formatul 5+2, să reia negocierile privind statutul juridic al regiunii transnistrene şi rolul său legitim în componenţa RM.

"Doar un statut legal convenit în cadrul formatului 5+2 va preveni escaladarea ulterioară a conflictului. Totodată, declarăm cu fermitate despre necesitatea finalizării evacuării trupelor ruse şi a muniţiilor din regiune, în conformitate cu angajamentul internaţional recunoscut (oficial) al Federaţiei Ruse, asumat în 1999 la Summit-ul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Îndemnăm Statele Unite şi comunitatea internaţională să întreprindă toate măsurile diplomatice posibile pentru a preveni o intensificare ulterioară a conflictului, a proteja aspiraţiile de aderare a RM la UE, a relua negocierile privind statutul politic al Transnistriei şi a asigura reintegrarea statului suveran şi independent Republica Moldova", se mai menţionează în Declaraţie.

Pe data de 21 iunie, Parlamentul a adoptat o Declaraţie prin care a constatat că "acţiunile unilaterale, de orice gen şi provenienţă, inclusiv cele care ar veni să legifereze instituirea oricăror frontiere în interiorul teritoriului statului suveran Republica Moldova, contribuie la subminarea procesului de reglementare, la escaladarea tensiunilor şi sfidarea mecanismelor de reglementare existente, la împiedicarea activităţii grupului de observatori militari, afectează sistemul existent de pacificare şi procesul de reglementare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe