Modul de îndeplinire a serviciului militar în termen pentru tinerii din Transnistria va fi schimbat

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
11.07.2013

Modul de îndeplinire a serviciului militar în termen pentru tinerii din Transnistria va fi schimbat. Consiliul Suprem (CS) al autoproclamatei RMN a aprobat miercuri, în prima lectură, amendamente legislative în acest sens. Potrivit unui comunicat al legislativului transnistrean, citat de "Infotag", "dezbaterile asupra iniţiativelor preşedintelui Evgheni Şevciuc privind reducerea duratei serviciului pentru militarii în termen şi includerea noţiunii de "serviciu de alternativă" în cadrul legislativ al republicii s-au desfăşurat în regim închis".

Conform documentului, acesta ia în consideraţie propunerea deputaţilor ca durata serviciului militar în termen prin încorporare în forţele armate să fie redusă de la 1,5 ani la 1 an, propunere pe care şi preşedintele, şi guvernul anterior au respins-o.

Deputatul Grigori Diacenco a motivat nevoia de micşorare a duratei serviciului prin faptul că "viaţa de azi este atât de dinamică încât soldatul poate obţine abilităţile necesare şi într-un an; în plus, termenele de serviciu noi îi permit să îşi facă datoria în faţa patriei, dar şi să îşi organizeze viaţa". Diacenco a amintit că în Rusia şi Ucraina serviciul militar prin încorporare de asemenea are o durată de un an. Noţiunea de "serviciu civil de alternativă" se instituie în premieră în cadrul legislativ transnistrean.

Conform proiectului aceasta reprezintă "un tip special de activitate de muncă în interesele societăţii şi ale statului, pe care cetăţenii o prestează în schimbul serviciului militar prin încorporare". Dreptul la un asemenea serviciu îl vor avea cetăţenii pentru care serviciul militar "contravine convingerilor sau confesiunii lor".

"Aceasta le va permite tinerilor nu să îndeplinească serviciul cu arma în mână, ci să lucreze ca funcţionar civil, de exemplu, ca programator la ministerul apărării. Totuşi, ei vor avea de îndeplinit serviciu ca funcţionar civil un timp dublu - pe parcursul a doi ani", a precizat Diacenco.

Se presupune că modificările vor intra în vigoare în perspectiva imediată: chiar toamna corpul de deputaţi planifică să discute pe marginea proiectului de lege în varianta finală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor