Conflictul Turcia-Siria: Care este poziţia României şi ce a votat joi Parlamentul turc

România a condamnat ferm "acţiunile agresive ale Siriei împotriva Turciei din 3 octombrie 2012, care pun în pericol securitatea regională şi a NATO, reprezentând o încălcare gravă a normelor de drept internaţional", informează Ministerul Afacerilor Externe.
Titus Corlăţeanu conferinţă de presă la MAE (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu, Liviu Şerbănescu
04.10.2012

UPDATE

Cu 320 de voturi ”pentru” şi 129 ”împotrivă”, parlamentarii turci au votat joi o lege prin care Guvernul primeşte autoritatea de a trimite trupe militare în Siria şi de a ataca în cazul în care este nevoie, relevă BBC News.

Totodată, vicepremierul Besir Atalay a declarat că prioritar este ca acţiunile turce să fie coordonate cu pricipiile organismelor internaţionale din care Turcia face parte.

"Este un incident foarte grav care depăşeşte limitele", a declarat miercuri seara, după bombardamentul sirienilor, vicepremierul Besir Atalay, pentru a rezuma exasperarea ţării sale.

Pe de altă parte, reacţia din partea armatei de la Ankara este primul atac către Siria din ultimele 18 luni de revolte interne.

Surse din guvern spun că Turcia nu intenţionează să declare Siriei război.

NATO a ţinut o şedinţă de urgenţă în care şi-a anunţat susţinerea faţă de Turcia, cerând autorităţilor din Siria să înceteze imediat violenţele faţă de un aliat.

totodată, Consiliul ONU se va întâlni joi, după ce turcii au cerut sprijin pentru a acţiona încât să oprească agresiunea siriană.

***

România a condamnat ferm "acţiunile agresive ale Siriei împotriva Turciei din 3 octombrie 2012, care pun în pericol securitatea regională şi a NATO, reprezentând o încălcare gravă a normelor de drept internaţional", informează Ministerul Afacerilor Externe.

"În calitate de membru NATO şi în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral, România manifestă întreaga sa solidaritate cu Turcia şi poporul turc, exprimând compasiune faţă de victime şi familiile lor", se arată în comunicatul MAE.

Legat de conflictul dintre cele două ţări, România a sprijinit adoptarea declaraţiei Consiliului Nord-Atlantic din 3 octombrie 2012, solicitând încetarea imediată a oricăror acţiuni agresive împotriva unui Aliat.

NATO a îndemnat miercuri seară Siria să "pună capăt încălcării flagrante a dreptului internaţional", după o reuniune de urgenţă la Bruxelles, convocată la solicitarea Turciei. Autorităţile din această ţară au prezentat incidentul legat de un tir de obuze provenind din Siria care a ucis cinci civili în Turcia.

Atacul a avut loc într-un un sat turc, Akçakale, situat chiar în faţa postului de frontieră sirian de la Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor confruntări armate între trupele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebeli din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL). Turcia a ripostat, bombardând ţinte din Siria.

NATO condamnă atacurile contra Turciei

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că el condamnă cu fermitate atacul sirian cu mortiere din sud-estul Turciei. El a precizat în repetate rânduri că NATO nu are nicio intenţie să intervină în Siria, dar că este gata să apere Turcia ca membru NATO, dacă este necesar.

SUA au condamnat şi ele atacul Siriei de la frontiera cu Turcia, declarând că "vom sta alături de aliatul nostru turc", potrivit Reuters. "Toate naţiunile trebuie să susţină cu tărie că a trecut de mult timpul ca Assad să se retragă, să declare o încetare a focului şi să înceapă procesul de tranziţie politică", a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Tommy Vietor, referindu-se la represiunea preşedintelui Bashar al-Assad împotriva revoltei din Siria.

Cine susţine Siria

Autorităţile chineze, criticate recent pentru sprijinul acordat regimului de la Damasc, au anunţat, în septembrie, că vor primi vizita unei grupări siriene de opoziţie, conform AFP. Hong Lei, purtător de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor Externe, a declarat: "În scopul de a ajunge la o soluţie politică în problema siriană, China lucrează în mod activ şi imparţial cu toate părţile din Siria".

Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Yang Jiechi, l-a primit în august pe emisarul special al preşedintelui Bashar al-Assad. Autorităţile chineze au refuzat să-şi asume apelurile internaţionale privind intensificarea presiunilor la adresa lui Bashar al-Assad.

Ruşii şi chinezii au blocat, în Consiliul de Securitate, trei proiecte de rezoluţie care condamnau represiunea pusă la cale de regimul sirian. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Ghenadi Gatilov, a declarat, că Rusia nu va fi de acord cu nicio rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU împotriva Siriei, iar poziţia Moscovei diferă de cea a Washingtonului.

"Suntem împotriva oricăror rezoluţii care fac loc actelor de forţă unilaterale împotriva Siriei", a declarat Gatilov. El a mai spus că este îngrijorat în legătură cu comploturile unor occidentali care încearcă să rezolve criza în afara cadrului oferit de Consiliul de Securitate al ONU.

Şi chinezii au respins orice intervenţie străină în problemele interne ale Siriei.

Forţele armate au bombardat poziţiile armatei din Siria după ce tirurile siriene de obuz au ucis, miercuri, cinci civili într-o localitate de la graniţă. Printre victime se numără două femei şi trei copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor