Conflict între angajaţii Guvernului şi Ilie Bolojan. Bugetarii se plâng că sunt obligaţi să lucreze prea mult şi ameninţă cu Justiţia

Premierul Ilie Bolojan intenţionează să demareze reforma aparatului bugetar prin restructurări chiar din Palatul Victoria, însă planurile sale au stârnit nemulţumirea angajaţilor guvernamentali. Funcţionarii ameninţă că îşi vor apăra drepturile în instanţă, în timp ce liderii sindicali afirmă că angajaţii sunt "terorizaţi" de presiunile venite din partea conducerii, relatează Observator News.
După modelul aplicat anterior la Senat şi la Consiliul Judeţean Bihor, Bolojan vrea să eficientizeze structurile guvernamentale. Mihai Jurca, şeful Cancelariei premierului, a cerut tuturor departamentelor din Guvern rapoarte de activitate şi propuneri pentru reducerea personalului. Cu toate acestea, majoritatea şefilor de structuri nu au răspuns solicitării până în prezent.
„Când un contribuabil vede că banii publici sunt irosiţi, că există structuri supradimensionate sau ineficiente, reacţia firească este să evite plata taxelor, pentru că simte că munca şi banii săi sunt batjocoriţi”, a declarat Ilie Bolojan.
Planul premierului presupune organizarea de concursuri pentru posturi, iar în urma evaluărilor, angajaţii slab pregătiţi ar urma să fie concediaţi. În replică, funcţionarii din Palatul Victoria iau în calcul contestarea acestor măsuri în instanţă.
„Ne gândim ca niciun angajat să nu participe la aceste concursuri. Nu este normal să fie chemaţi la şedinţe în weekend sau să fie presaţi seara, după program, pentru că nu au predat listele cerute”, a declarat Noni Iordache, liderul Sindicatului Funcţionarilor din Guvern.
În prezent, Cancelaria premierului are aproximativ 90 de funcţionari, iar Secretariatul General al Guvernului numără peste 500 de angajaţi. Iordache atrage atenţia şi asupra costurilor ridicate ale aparatului administrativ, oferind exemplul maşinilor de serviciu ale demnitarilor, care pot ajunge la 6.000 de euro lunar, cu tot cu şofer, combustibil şi întreţinere.
Reforma preconizată de Guvern va avea impact asupra întregului aparat bugetar. În România sunt în prezent aproximativ 1,3 milioane de bugetari, dintre care peste 800.000 lucrează în administraţia centrală – cei mai mulţi în Educaţie, Interne şi Apărare. Restul, circa 470.000, sunt angajaţi în administraţia locală, iar 147.000 dintre aceştia activează în sistemul de sănătate finanţat din bugetele locale.
Salariile din sectorul public depăşesc în medie 6.000 de lei net lunar, cu aproape 400 de lei mai mult decât în sectorul privat. Anul trecut, cheltuielile cu salariile bugetarilor au ajuns la peste 164 de miliarde de lei, reprezentând peste 9% din PIB, iar sporurile au însumat peste 12 miliarde de lei. Salariile în sectorul public au fost îngheţate în acest an şi vor rămâne la acelaşi nivel şi în 2026.