Conducta Yamal-Europe transportă gaz în sens invers, din Germania spre Polonia, de 13 zile

Conducta de gaz
Conducta de gaz (Epoch Times România)

Conducta Yamal-Europe, care livrează gaz din Rusia către Germania, via Bielorusia şi Polonia, funcţiona duminică în sens invers, transportând gaz din Germania în Polonia, conform operatorului german Gascade, citat de agenţia Reuters.

Fenomenul a început cu 13 zile în urmă, fiind semnalat cu îngrijorare de analiştii pieţelor de energie, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident.

Punctul de măsurare a fluxului de gaze de la Mallnow, la frontiera Germaniei cu Polonia, arăta volume care merg spre est cu aproape 5,4 milioane de kilowaţi pe oră (kwh/h), în mare parte neschimbate în ultimele 24 de ore.

Gazprom nu a rezervat o capacitate pentru tranzit la export prin acest gazoduct pentru ziua de duminică, arată rezultatele licitaţiei. Compania a rezervat o capacitate de 8,3 milioane de kwh/h pentru tranzit prin conductă pentru ianuarie, la o licitaţie de luna trecută.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a învinuit Germania de achiziţionare şi re-vânzarea gazului rusesc către Polonia şi Ucraina, afirmând că inversează fluxul prin gazoductul Yamal şi astfel provoacă creşterea accelerată a preţurilor.

Rezervările în ceea ce priveşte capacitatea pentru fluxurile de gaz rusesc din Ucraina către Slovacia prin punctul Velke Kapusani, o altă rută majoră pentru gazul rusesc către Europa, au scăzut şi mai mult duminică.

Nominalizările s-au situat la 375.529 de megawaţi oră (mwh), cel mai scăzut nivel după 25 februarie 2021, comparativ cu 524.134 mwh sâmbătă, au arătat datele operatorului slovac de gazoducte Eustream.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie