Concluzia FMI este că România nu are nevoie de împrumuturi, se poate finanţa singură

Bani
Bani (ChinaFotoPress / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
29.01.2013

În mod destul de surprinzător, şefului misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, a declarat marţi că România poate să se finanţeze singură şi nu are nevoie de fonduri suplimentare.

Erik de Vrijer a mai precizat că, în cazul în care România insistă să încheie un nou acord, Fondul va ţine cont şi de unele criterii de performanţă.

"E un acord de tip preventiv. România nu are nevoie de aceste sume. Poate să se finanţeze singură. Nu s-au efectuat trageri. Odată ce este un criteriu de performanţă, sumele puse la dispoziţia României după a şasea evaluare nu se pot trage până când în întâlnirea aceasta se dă o derogare. Vom cere o derogare în luna iunie", a declarat de Vrijer.

Şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, a expus marţi concluziile vizitei în ţara noastră, precizând că bugetul pe 2013 prezentat de Guvernul Ponta este foarte echilibrat.

Oficialul a subliniat totodată că Executivul trebuie să urgenteze absorbţia de fonduri europene, capitol la care România este deficitară.

FMI - Bugetul pe 2013 este foarte echilibrat

"Credem că este un buget foarte echilibrat, ar trebui să poată să sprijine mai bine economia decât în perioada în care era necesară reducerea mai puternică a deficitului. Guvernul trebuie să urgenteze absorbţia fondurilor europene şi să prioritizeze investiţiile. Dar nu te poţi baza pe această măsură, pentru că în trecut am fost dezamăgiţi", a declarat de Vrijer.

Şeful misiunii FMI în România a mai precizat că sectoarele de unde poate veni creştere economică sunt energia şi transporturile, graţie poziţiei geografice bune a României.

"Ne uităm la sectoarele de unde poate veni creşterea: energia şi transporturile (pentru că România are o locaţie geografică între Marea Neagră şi restul Europei, iar o infrastructură bună de transport poate atrage investiţii în producţie)", a mai afirmat Erik de Vrijer.

Şeful FMI în România a precizat că Guvernul a cerut o amânare de trei luni, urmând ca misiunile de evaluare să fie finalizate în iunie. Erik de Vrijer a mai subliniat totodată că Guvernul a părut serios în promisiunile făcute în faţa delegaţiei FMI, CE şi BM.

"Guvernul va lua măsuri de corecţie pentru a atinge obiectivele programului, deci ne trebuie mai mult timp, pentru că au părut angajaţi şi serioşi că vor face ce au promis că fac. Acordul nu e nici deraiat nici nederaiat. Din moment ce ratezi mai multe ţinte indicative, atunci banii care erau disponibili după a şasea evaluare nu ar mai putea fi traşi, deşi acesta este un program preventiv, până când nu sunt aprobate cele trei derogări de la boardul FMI, adică în iunie", a conchis oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor