Complot în Quebec: Patru canadieni, printre care militari, voiau să formeze o miliţie antiguvernamentală

Numeroase arme de foc au fost confiscate de către poliţişti în timpul percheziţiilor efectuate în ianuarie 2024. (Poliţia Regală Canadiană Călare)
Redacţia
09.07.2025

Poliţia din Canada a arestat şi pus sub acuzare patru persoane, printre care se numără şi membri activi ai armatei, acuzate că plănuiau să formeze o miliţie antiguvernamentală şi să preia cu forţa terenuri în provincia Quebec, informează The Guardian.

Cantitatea de materiale descoperite de poliţie, inclusiv explozibili şi puşti de asalt, reprezintă cea mai mare captură de arme confiscată vreodată în cadrul unei anchete privind terorismul din Canada.

Marţi, Poliţia Regală Canadiană (RCMP) i-a pus sub acuzare pe Marc-Aurele Chabot (24 de ani, din Quebec), Simon Angers-Audet (24 de ani, din Neuville) şi Raphael Lagacé (25 de ani, din Quebec), pentru desfăşurarea de acţiuni menite să faciliteze activităţi teroriste.

„Cei trei acuzaţi intenţionau să creeze o miliţie antiguvernamentală. În acest scop, au participat la antrenamente de tip militar, inclusiv exerciţii de tragere, ambuscade, supravieţuire şi orientare. De asemenea, au efectuat operaţiuni de recunoaştere”, se arată într-un comunicat al RCMP.

O a patra persoană, Matthew Forbes (33 de ani, din Pont-Rouge), a fost acuzată de deţinere de arme de foc, dispozitive interzise şi explozivi. Niciunul dintre cei patru nu a pledat până în prezent.

RCMP a precizat că a efectuat percheziţii în ianuarie 2024 în provincia Quebec, descoperind 16 dispozitive explozive, 83 de arme de foc, 11.000 de cartuşe şi alte echipamente militare — cu 18 luni înainte de arestări. Ancheta a fost coordonată de Echipa Integrată de Securitate Naţională a RCMP din Quebec, cu sprijinul poliţiei locale.

Deşi susţin că bărbaţii plănuiau formarea unei miliţii antiguvernamentale, anchetatorii nu au detaliat ideologia care i-ar fi motivat şi nici ce ţinte ar fi vizat în tentativa de a prelua cu forţa terenuri în zona oraşului Quebec.

RCMP a publicat imagini cu arme de foc, veste antiglonţ şi muniţie confiscate de ofiţeri, precum şi capturi din profilul de social media al unuia dintre acuzaţi, folosit, potrivit autorităţilor, în scopuri de recrutare pentru miliţia antiguvernamentală.

„Este cel mai mare depozit de echipamente, arme şi dispozitive explozive descoperit vreodată într-un context terorist, depăşind cu mult orice alt caz cunoscut în Canada.

Probabil că această descoperire se numără printre cele mai mari stocuri de armament identificate în comploturi dejucate la nivel mondial, mai ales în rândul ţărilor membre NATO. Este o cantitate uriaşă de echipamente şi dispozitive militare, iar deocamdată nu ştim exact ce intenţionau să facă cu ele”, a declarat Jessica Davis, fost analist de informaţii în cadrul serviciilor de spionaj canadiene şi preşedintă a companiei de consultanţă Insight Threat Intelligence.

Davis a mai subliniat că, în ultimele două decenii, majoritatea atacurilor teroriste din Canada au fost comise de extremişti violenţi motivaţi ideologic.

„Nu vorbim despre Al-Qaeda sau Statul Islamic. Este vorba despre extremişti anti-musulmani, adepţi ai ideologiei 'Incel' sau activişti anti-guvernamentali. Iar aceasta este o realitate pe care mulţi canadieni nu o conştientizează. Statul Islamic domină ştirile, dar acest alt tip de terorism reprezintă adevărata ameninţare în ţară”, a explicat aceasta.

Cei patru bărbaţi urmau să apară marţi în faţa unei instanţe din Quebec. Până la acest moment, nicio acuzaţie nu a fost încă analizată în instanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor