Companiile din China nu vor mai avea acces la licitaţii publice în România. Drulă: Denaturează concurenţa
alte articole
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a prezentat, miercuri, în cadrul unui briefing de presă, proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede interzicerea accesului la licitaţiile publice din România a companiilor din state ce nu au acorduri cu UE, printre acestea numărându-se şi China.
Şeful transporturilor a precizat însă că măsura se va aplica doar pentru proiectele viitoare.
„OUG a fost prezentată în primă lectură. Acea Ordonanţă care modifică legislaţia de achiziţii publice clarificând aspecte privind domiciliul operatorilor economici care pot participa la procedurile de achiziţie publică din România în conformitate cu comunicarea Comisiei Europene din 2019 care a spus statelor membre că la procedurile de achiziţii publice ale statelor din UE statele membre nu sunt obligate să permită decât accesul operatorilor economici din alte state membre ale Uniunii Europene sau din ţări cu care UE are un acord de acces reciproc la pieţele de achiziţii publice, e vorba de un acord semnat de aproximativ 20 de state în afara celor din UE, care includ SUA, Canada, Japonia precum şi state din zona de vecinătate, precum Republica Moldova. În ceea ce priveşte Turcia, este parte a acordului de preaderare, sunt state de unde operatorii economici sunt acceptaţi.”, a declarat Cătălin Drulă.
Oficialul a subliniat însă că limitarea vizează doar participarea la procesul de achiziţii publice a companiilor din „ţări terţe”.
„Se clarifică că participarea la licitaţii în România se poate face doar pentru firme care provin din legislaţii şi dintr-un cadru legislativ şi normativ similar cu cel al UE. Aici ne referim la norme de mediu, la norme privind drepturile omului, privind drepturile salariaţilor etc. Aici vreau să fac o clarificare: aceste limitări care sunt introduse şi de alte state membre, [...] se referă doar la accesul la proceduri de achiziţii publice, [...] nu se referă la norme de comerţ. Bunurile sunt supuse în continuare aceluiaşi regim comercial şi vamal al UE cu toate statele de pe glob. [...] Nimic nu împiedică o firmă sau un cetăţean dintr-o „terţă ţară” [...] să investească într-o firmă din România sau din UE. Nu se poate să vii cu un portofoliu şi cu experienţă similară dintr-o ţară în care nu se respectă norme de mediu, ajutorul de stat sau programul angajaţilor, ceea ce ar denatura concurenţa”, a explicat ministrul.
Pentru proiectele aflate în curs, unde la licitaţii s-au înscris companii din China, accesul lor va fi permis.
„Nu sunt multe firme din China care lucrează, sunt multe care au depus oferte şi contestaţii. Din analiza juridică nu se pot aplica aceste prevederi procedurilor celor în curs. Se vor aplica pentru procedurile viitoare”, a mai explicat ministrul.