Companie prin care s-au pompat bani în laboratorul din Wuhan primeşte un nou grant de la Departamentul Apărării din SUA

Institutul de Virologie din Wuhan
Institutul de Virologie din Wuhan (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

În urmă cu şase săptămâni, Departamentul Apărării (DoD) a acordat o subvenţie de 3 milioane de USD către EcoHealth Alliance, organizaţie non-profit cu sediul la New York, care a fost folosită pentru a direcţiona milioane de dolari din banii contribuabililor americani către Institutul de Virusologie din Wuhan, unde s-a colaborat pentru a face coronavirusul liliacului mai transmisibil la om prin manipularea genetică de tipul câştig de funcţie.

Subvenţia a fost acordată ca parte a unui program al Ministerului Apărării legat de combaterea armelor de distrugere în masă, după cum au precizat Just the News şi profesorul Richard H. Ebright de la Rutgers.

Această ultimă subvenţie de la DoD este destinată în mod oficial "reducerii ameninţării de răspândire a virusurilor de la animalele sălbatice din Filipine".

În 2014, administraţia Obama a suspendat temporar finanţarea federală pentru cercetări de tip "gain-of-function" (câştigul de funcţie) privind manipularea coronavirusului la lilieci pentru a fi mai transmisibil la om. Cu patru luni înainte de această decizie, National Institutes of Health (NIH) a transferat efectiv această cercetare de la Institutul de Virologie din Wuhan (WIV) la EcoHealth, condus de Peter Daszak.

În special, WIV "participase în mod deschis la cercetări de tip câştig de funcţie în parteneriat cu universităţi şi instituţii din SUA" timp de ani de zile sub conducerea Dr. Shi Zhengli, cunoscută sub numele de "Batwoman" (Femeia Liliac), potrivit lui Josh Rogin de la Washington Post.

Cu toate acestea, după ce Sars-CoV-2 a izbucnit în acelaşi oraş în care Daszak manipula coronavirus de liliac, The Lancet a publicat un text lung al lui Daszak (semnat de peste 20 de oameni de ştiinţă), care insista că virusul ar fi putut proveni doar dintr-un eveniment de răspândire naturală, probabil de la o piaţă umedă, şi că oamenii de ştiinţă "se unesc pentru a condamna cu fermitate teoriile conspiraţiei care sugerează că Sars-CoV-2 nu are o origine naturală". The Lancet a remarcat abia mai târziu conflictele de interese ale lui Daszak.

Între timp, un raport interimar al Comitetului Senatului pentru Sănătate, Educaţie, Muncă şi Pensii (Senate Committee on Health Education, Labor and Pensions /HELP) din 27 octombrie 2022 intitulat "An Analysis of the Origins of the COVID19 Pandemic" a concluzionat că originea coronavirusului ar fi la bază mai degrabă un laborator, ca parte a unui "incident legat de cercetare" şi nu zoonotic.

Raportul a fost rezultatul unui "efort de supraveghere al Comitetul Senatului pentru Sănătate, Educaţie, Muncă şi Pensii (HELP) privind originile SARS-CoV-2". Acesta oferă o analiză îndelungată care trece în revistă "informaţiile publice disponibile, din surse deschise, pentru a examina cele două teorii predominante privind originea virusului SARS-CoV-2".

Printre alte concluzii, raportul notează următoarele: "Dovezi substanţiale sugerează că pandemia COVID-19 a fost rezultatul unui incident legat de cercetare asociat cu un laborator din Wuhan, China", se arată în raport.

Într-o secţiune intitulată "Probleme legate de ipoteza zoonotică naturală", raportul afirmă:

"Pe baza precedentelor şi a genomicii, cel mai probabil scenariu pentru o origine zoonotică a pandemiei COVID-19 este că SARS-CoV-2 a trecut bariera speciilor de la o gazdă intermediară la om. Cu toate acestea, dovezile disponibile sunt, de asemenea, compatibile, poate chiar mai mult, cu o răspândire directă de la liliac la om. Ambele scenarii rămân plauzibile şi, în absenţa unor informaţii suplimentare, ar trebui să fie considerate ipoteze la fel de valabile."

"Cu toate acestea, la aproape trei ani de la debutul pandemiei COVID-19, lipsesc dovezile critice care ar dovedi că apariţia SARS-CoV-2 şi pandemia COVID-19 rezultată a fost cauzată de o răspândire zoonotică naturală."

"Astfel de lacune includ eşecul de a identifica specia-gazdă iniţială, eşecul de a identifica o specie gazdă intermediară şi lipsa dovezilor serologice sau epidemiologice care să demonstreze transmiterea de la animale la oameni, printre altele prezentate în acest raport", se mai arată în raport.

"Ca urmare a acestor lacune în materie de dovezi, este greu de tratat teoria răspândirii zoonotice naturale ca fiind originea prezumtivă a pandemiei COVID-19."

Apoi, în concluzie, în raport se afirmă:

"Pe baza analizei informaţiilor publice disponibile, pare rezonabil să se concluzioneze că pandemia COVID-19 a fost, cel mai probabil, rezultatul unui incident legat de cercetare. Noi informaţii, puse la dispoziţia publicului şi verificabile în mod independent, ar putea schimba această evaluare. Cu toate acestea, ipoteza unei origini zoonotice naturale nu mai merită beneficiul îndoielii sau prezumţia de acurateţe."

Raportul a fost semnat de Richard Burr, senator al Statelor Unite şi membru principal al Comisiei pentru Sănătate, Educaţie, Muncă şi Pensii din cadrul Senatului SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe