Compania Twitter închide conturi care "subminează încrederea în NATO". Rusia fumegă

Jack Patrick Dorsey
Jack Patrick Dorsey (Getty Images)

Twitter a eliminat, recent, numeroase conturi care „subminează credinţa” în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord - alianţa NATO.

Compania a menţionat acţiunea de cenzurare într-un comunicat care a anunţat, marţi, blocarea a 373 de conturi afiliate Iranului, Armeniei şi Rusiei.

Afirmând că unele conturi erau folosite de sistemele software automatizate ale Rusiei, care generau propaganda de stat şi care răspândeau o naraţiune anti-NATO, compania a scris: „Prima noastră anchetă a găsit şi a eliminat o reţea de 69 de conturi false care pot fi legate în mod credibil de actori ai statului rus”.

Echipa pentru securitate a Twitter a adăugat: „Un număr dintre aceste conturi au amplificat naraţiunile care erau aliniate cu propaganda guvernului rus, în timp ce un alt subset al reţelei s-a concentrat pe subminarea credinţei în alianţa NATO şi în stabilitatea acesteia”.

Protejarea NATO de către platforma Twitter a fost criticată de canalele mass media deţinute de Rusia ca fiind o nouă etapă a suprimării libertăţii de exprimare de către giganţii internetului.

„Ultima dată când am verificat, NATO nu era un zeu, ci o alianţă militară”, a scris Nebojsa Malic de la RT.com.

„Cu greu are nevoie de 'credinţa' cuiva - sau de protecţia Big Tech. Nu numai că este înarmată până-n dinţi, dar îşi comandă propriile legiuni de vânători de 'dezinformare' şi canale de propagandă. De ce este unul dintre directorii Twitter literalmente ofiţer în războiul psihologic al armatei britanice - ţară membră a NATO?”.

Twitter a fost criticată vehement pentru cenzurarea lui Donald Trump în campania electorală, dar şi după. Pradă cenzurii companiei nu a căzut numai preşedintele SUA - pe vremea când era în funcţie - ci şi publicaţii americane mainstream care transmiteau scandaluri potenţial devastatoare pentru ecosistemul politic american. Cel mai celebru exemplu în acest sens este cenzurarea scandalului publicat de New York Post privitor la un laptop al lui Hunter Biden descoperit la un magazin de reparaţii, ce conţinea emailuri ale fiului lui Joe Biden care demonstrau afacerile ilegale şi nedezvăluite ale acestuia şi ale fiului său cu entităţi chineze, perfectate pe vremea când Joe Biden era vicepreşedinte în administraţia Obama.