Ultima găselniţă: Democraţii îi cer lui Biden să implice parlamentari în lanţul de comandă al unui eventual atac nuclear

Democraţii americani continuă erodarea puterilor prezidenţiale
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

Un grup de democraţi din Camera Reprezentanţilor, condus de fiul fostului director al CIA, Leon Panetta, Jimmy Panetta (D-CA), i-au cerut lui Joe Biden să renunţe la exclusivitatea autorităţii de a utiliza armele nucleare, deoarece „Armata este obligată să execute ordinul dacă apreciază că este în conformitate cu legile războiului". Grupul pare să fie îngrijorat că Biden - sau un viitor preşedinte - ar putea opta să lanseze un atac nuclear fără să consulte consilierii.

Democraţii recomandă ca Biden să modifice procedurile existente şi să solicite ca „funcţionari suplimentari în linia succesiunii prezidenţiale, începând cu vicepreşedintele şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor al SUA să fie de acord cu comanda lansării unui atac nuclear - având în vedere că niciunul dintre aceştia nu poate fi înlăturat de preşedinte dacă nu este de acord".

ICYMI: Cer @POTUS să instaleze mecanisme de control [checks and balances, n.r.] în structura de comandă şi control nuclear.

Preşedinţii anteriori au ameninţat cu atacuri nucleare asupra altor ţări sau au dat dovadă de comportamente care le pun în discuţie discernământul.

- Rep. Jimmy Panetta (@RepJimmyPanetta) 24 februarie 2021

De asemenea, grupul de congresmeni recomandă ca ordinele de lansare să fie validate de către Secretarul pentru Apărare şi legalitatea lor examinată de procurorul general al SUA, cu acordul Şefului Marelui Stat Major şi/sau al Secretarului de Stat.

O altă sugestie din scrisoare este cerinţa ca o declaraţie de război a Congresului şi o autorizaţie specifică să fie necesare înainte ca orice prim atac nuclear să poată fi efectuat şi să fie create un „consiliu activ permanent de lideri ai Congresului care să participe în mod regulat la deliberări cu puterea executivă cu privire la problemele vitale de securitate naţională. O parte a Consiliului să fie consultată înainte de prima utilizare a armelor nucleare".

Evident, toate aceste modificări ar aduce întârzieri de zile sau chiar săptămâni în lanţul de decizie, lucru care poate face ca utilizarea armelor nucleare în cadrul unui conflict armat pe scară largă să devină fără nici un rost.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe