Compania concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău, cumpărată de Nat Rothschild

Aeroportul Internaţional Chişinău
Aeroportul Internaţional Chişinău (facebook.com)

NR Investments Ltd, un vehicul de investiţii imobiliare din Guernsey, una dintre insulele Canalului Mânecii, a achiziţionat 95% din compania concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău, a anunţat, prin intermediul unui comunicat, compania care a achiziţionat Avia Invest.

Potrivit UNIMEDIA, acordul a fost ratificat luni, 19 august, de către reprezentanţii Avia Invest şi beneficiarul exclusiv al NR Investments, Nat Rothschild, informaţia fiind confirmată ulterior de către reprezentanţii Companiei Avia Invest.

NR Investments are „experienţă în investiţiile din infrastructura centrală şi imobiliară. Investiţiile anterioare includ marina Porto Montenegro; Trigranit, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Europa Centrală; complexul de film Korda Studios din Budapesta, Ungaria, precum şi multiple proiecte independente în toată regiunea”.

NR Investments este, de asemenea, cel mai mare acţionar (26,5% începând cu 2009) al Volex, un producător de cabluri electrice, cu sediul în Manchester. Mai mult decât atât, Rothschild deţine o cotă de 11% în BR Properties, o companie de proprietăţi braziliene.

Amintim că acordul de concesiune a Aeroportului Chişinău a fost semnat la 30 august 2013, între Agenţia Proprietăţii Publice şi compania Avia Invest, fondată la 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părţi egale între Aeroportul Habarovsk şi Kolomenskii Zavod, scria mold-street.com, citat de UNIMEDIA.

Astfel, în timp ce câştigător al concursului a fost asociaţia persoanelor juridice Aeroportul Habarovsk şi Kolomenskii Zavod, contractul de concesionare a fost semnat cu altă persoană juridică – SRL Avia Invest, care nici măcar nu a participat la licitaţie şi nu a demonstrat că satisface criteriile care au stat la baza atribuirii contractului de concesiune, au explicat membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).

La trei ani de la concesionare, în august 2016, preşedintele PAS Maia Sandu a punctat că “după furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău este a doua afacere misterioasă în care guvernarea (democrată) refuză să facă lumină”.

În prezent, condiţiile de concesionare a Aeroportului Chişinău sunt analizate de Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare şi desfăşurare a privatizărilor proprietăţii publice începând cu anul 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe