Comitetul de coordonare a proiectului INNO-FOOD SEE la a II-a reuniune

Tatiana Chiriac
03.03.2012

O delegaţie a Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a participat la cea de-a II-a reuniune a comitetului de coordonare a proiectului "INNO-FOOD SEE - Configurarea mecanismelor de susţinere a inovării şi creştere a gradului de conştientizare cu privire la potenţialul inovării, cercetării şi dezvoltării tehnologice în industria alimentară din regiunea Europei de Sud-Est", care s-a desfăşurat, în perioada 1-3 martie, la Bucureşti.

Potrivit lui Mihai Bîlba, şef al Direcţiei relaţii internaţionale a CCI, la reuniune au participat 12 parteneri ai proiectului INNO-FOOD SEE, care au reprezentat institute de cercetare în domeniul agroalimentar şi organizaţii de susţinere a businessului din Grecia, Italia, Ungaria, România, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Serbia, Moldova.

Şedinţa de la Bucureşti a avut obiectivul de a evalua rezultatele şi problemele primei etape a proiectului şi de a prezenta activităţile ce urmează a fi realizate de către parteneri în vederea instituirii mecanismelor care vor facilita schimbul de experienţă şi o coordonare mai eficientă a cercetărilor, tehnologiilor şi inovaţiilor în sectorul agroalimentar. Toate activităţile vor contribui la creşterea gradului de conştientizare publică a importanţei progresului tehnologic şi inovaţiilor în sectorul alimentar în regiunea Europei de Sud-Est.

Mihai Bîlba a mai remarcat că "o componentă importantă, ce se va realiză în etapa imediat următoare a proiectului, este crearea paginii web a proiectului şi a unei platforme informaţionale care va include profilurile tehnologice ale întreprinderilor din sectorul agroalimentar din toate ţările participante la program". Rezultatul scontat al proiectului este dezvoltarea unor mecanisme şi reţele pentru încurajarea inovaţiilor în sectorul alimentar, atât la nivel regional, cât şi la nivel naţional. În context, fiecare ţară participantă va efectua un studiu al politicilor şi strategiilor existente în sectorul agroalimentar şi cel al inovaţiilor/cercetărilor de profil, a precizat eco.md.

Identificând factorii de decizie din domeniu, va organiza cel puţin 2 mese rotunde, în colaborare cu aceştia, pentru a elabora un set de recomandări ce vor contribui la creşterea competitivităţii sectorului alimentar prin adoptarea unor produse şi tehnologii inovatoare. Pentru realizarea acestui scop va fi semnat un memorandum de înţelegere şi va fi creată o reţea de factori de decizie şi experţi pentru dezvoltarea unui sistem transnaţional de inovare în sectorul agroalimentar”.

Conform planului proiectului, în fiecare ţară partener, inclusiv Republica Moldova, va fi organizat un workshop, ce va aborda următoarele teme: starea sectorului alimentar la nivel regional şi naţional, dezvoltarea tehnologică şi a cercetărilor în sectorul alimentar la nivel regional şi naţional, mecanismele de finanţare disponibile pentru susţinerea eforturilor de cercetare şi dezvoltare şi procedura de aplicare pentru astfel de finanţării.

Participanţii la reuniune au vizitat şi Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucureşti, unde au fost familiarizaţi cu principalele realizări ale institutului, experienţa de activitate în domeniul cercetărilor şi proiectelor internaţionale.

Proiectul INNO-FOOD SEE a fost lansat în septembrie 2011, în cadrul Programului Transnaţional de Cooperare Europa de Sud-Est, pe o durată de doi ani. Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei este partener asociat al proiectului şi va avea rolul de a coordona activităţile de promovare a inovaţiilor în domeniul alimentar cu reprezentanţii mediului de afaceri, sectorului de cercetare şi cu factorii de decizie din Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor