Comisia Europeană: Ungaria trebuie să respecte statul de drept

Comisia Europeană a reamintit luni ca liderii ungari sunt datori să respecte “obligaţiile legale” asumate de Budapesta fată de Uniunea Europeană si in special sa protejeze statul de drept.
Comisia Europeană. (Getty Images)
Epoch Times România
11.03.2013

Comisia Europeană a reamintit luni ca liderii ungari sunt datori să respecte “obligaţiile legale” asumate de Budapesta fată de Uniunea Europeană si in special sa protejeze statul de drept.

“Datoria noastră (a Comisiei Europene) este să ne asiguram că dreptul european este respectat de statele membre ale Uniunii Europene”, a afirmat, intr-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Pia Ahrenkilde-Hansen.

Ea a fost întrebată cum comentează situaţia din Ungaria, în condiţiile în care parlamentul de la Budapesta se pregăteşte să voteze noi amendamente ale constituţiei, pe care mai multe ONG-uri le consideră contrare libertăţilor individuale.

Ea a precizat că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a discutat vineri cu premierul ungar, Viktor Orban, iar acesta din urmă a oferit asigurări în ceea ce priveşte angajamentele ţării sale de a respecta “dreptul şi valorile UE”.

Cu toate acestea, a avertizat ea, dacă schimbarile constituţionale vor aduce atingere dreptului comunitar, “Comisia nu va ezita să recurgă la toate instrumentele juridice aflate la dispoziţia sa” pentru a impune respectarea acestui drept. Printre instrumentele aflate la dispoziţia sa figurează în special “procedurile de infracţiune” care pot aduce in stat in faţa Curtii Europene de Justitie, a precizat purtatorul de cuvânt.

Parlamentul ungar, unde partidul conservator Fidesz aflat la putere deţine majoritate de doua treimi, urmează sa voteze luni un al patrulea amendament la noua constituţie, intrată in vigoare in urma cu un an.

La putin timp după ce a preluat puterea, in 2010, guvernului lui Viktor Orban a fost puternic criticat in străinatate pentru politica sa, care ar fi distrus echilibrul puterilor in cadrul statului.

După numirea ministrului Economiei, Gyorgy Matolcsy, a reusit sa pună sub control şi banca centrală ungară MNB, ultima instituţie care işi păstrase independenţa până la finale mandatului preşedintelui său Andras Simor, potrivit Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor