Comisia Europeană recomandă partidelor politice să desemneze un candidat la funcţia de preşedinte

Comisia Europeană, Bruxelles.
Comisia Europeană, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.03.2013

Comisia Europeană a adoptat o recomandare potrivit căreia, la următoarele alegeri europene, ar trebui ca partidele politice să desemneze un candidat la preşedinţia acesteia şi să specifice afilierea lor la un partid politic european, au anunţat vineri reprezentanţii instituţiei.

Potrivit sursei citate, aceste propuneri sunt menite să prezinte electoratului informaţii mai detaliate cu privire la chestiunile cu miză în contextul alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor, să încurajeze o dezbatere la nivel european şi, în cele din urmă, să genereze o creştere a ratei de participare la vot. De asemenea, Comisia invită statele membre să convină asupra unei date comune pentru aceste alegeri, care, în mod tradiţional, se desfăşoară pe parcursul a patru zile.

„Europa nu poate fi construită fără participarea europenilor. Este esenţial ca cetăţenii să aibă un cuvânt de spus în privinţa transformărilor şi a evoluţiei viitoare a Uniunii Europene”, a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie. „Recomandările practice vor contribui la consolidarea vocii poporului în cadrul democraţiei europene şi la transformarea alegerilor europene de anul viitor într-o dezbatere autentică despre viitorul Europei”, a mai spus Reading.
„Sunt convins că această recomandare, alături de propunerea noastră de a consolida eficacitatea partidelor politice europene, va contribui într-adevăr la stimularea interesului electoratului faţă de alegerile europene. Aceasta reprezintă un aspect pozitiv, atât în ceea ce priveşte încurajarea unor dezbateri autentice la nivel paneuropean, cât şi în ceea ce priveşte democraţia europeană în general”, a spus Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei şi comisar pentru administraţie şi relaţii interinstituţionale.

Recomandarea adoptată se bazează pe rezultatele unui nou sondaj Eurobarometru, publicat în data de 12 martie, potrivit căruia 84 % dintre cetăţeni consideră că rata de participare la alegerile europene ar creşte dacă ar exista mai multe informaţii despre impactul UE asupra vieţii lor cotidiene, despre programele partidelor din Parlament şi despre alegeri ca atare. 73 % dintre respondenţi sunt de părere că o mai bună informare cu privire la afilierea politică europeană a candidaţilor ar încuraja cetăţenii să voteze, în timp ce 62 % estimează că participarea la vot ar putea fi mai importantă dacă partidele politice ar propune candidaţi la funcţia de preşedinte al Comisiei şi dacă ar exista o singură zi de votare.

Conform sursei citate, alegerile europene din 2014 vor fi primele alegeri care se vor desfăşura în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, care consolidează rolul cetăţeanului european de actor politic la nivelul UE. De asemenea, prin acest tratat, Parlamentului European i se conferă mai multe competenţe, consolidându-se totodată rolul său de colegiuitor şi conferindu-i-se responsabilităţi suplimentare: acesta alege preşedintele Comisiei pe baza unei propuneri a Consiliului European, luând în considerare rezultatele alegerilor europene.

Comisia va înainta propunerile sale de modificare a tratatului în timp util pentru a permite desfăşurarea unei dezbateri reale asupra viitorului Europei înainte de alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor