Comisia Europeană nu comentează sentinţe individuale în cazuri de corupţie
Comisia Europeană nu comentează cazuri individuale asupra cărora se pronunţă justiţia din România, a declarat, marţi, pentru NewsIn, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE pe probleme ce ţin de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
Oficialul CE a fost întrebat de NewsIn dacă are vreun comentariu de făcut în legătură cu achitarea fostului premier Adrian Năstase în dosarul "mătuşa Tamara" şi dacă această sentinţă - încă nedefinitivă - va avea repercusiuni asupra raportului privind progresele în aplicarea MCV.
"Mă tem că nu comentăm cazuri individuale şi acestea nu sunt, în mod normal, incluse în rapoartele MCV", a declarat Mark Gray.
Olanda condiţionează ridicarea veto-ului privind aderarea României la Schengen de existenţa a două rapoarte favorabile pe justiţie.
Întrebat dacă achitarea – chiar dacă nu este vorba de o decizie finală – a lui Adrian Năstase în cazul Tamara ar putea influenţa negativ următorul raport MCV, Eijk van der Sander, purtător de cuvânt la Ministerul olandez de Interne, a declarat luni pentru NewsIn: "Nu este raportul nostru, dacă vreţi un răspuns trebuie să vă adresaţi CE, trebuie să-i întrebaţi pe cei care scriu raportul".
Progresele actuale nu sunt suficiente pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în vară, a declarat marţi ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, întrebat dacă se va renunţa la acest mecanism.
"Ca să vă răspund foarte diplomatic, în momentul de faţă va trebui să avem progrese importante interne, astfel încât să putem într-adevăr să avem argumente solide ca să cerem Comisiei Europene să pună punct acestui mecanism. Deocamdată, ca să fiu şi mai explicit, progresele pe care le avem nu sunt suficiente pentru a cere CE acest lucru. Nu vreau să intru în detalii, pentru că este un subiect extrem de complex. Foarte multe lucruri trebuie să fie realizate", a declarat Leonard Orban.
Ministrul a reamintit ce condiţionalităţi trebuie să îndeplinească România pentru eliminarea MCV.
"Vă reamintesc că sunt patru condiţionalităţi care trebuie îndeplinite toate astfel încât MCV să fie eliminat. Unul ţine de consolidarea sistemului judiciar, al doilea ţine de lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, alt element ţine de lupta împotriva corupţiei la nivel local şi al patrulea ţine de legătura între diferitele instituţii din sistemul judiciar. Deci, în măsura în care se vor putea constata progrese ireversibile pe această zonă, se va putea finaliza acest mecanism", a conchis Orban.