Comisia Europeană a alocat 800.000 de euro pentru campania de informare a consumatorilor români
Comisia Europeană a lansat, marţi, campania pentru informarea consumatorilor români ”E dreptul tău! Acţionează!”, acţiune pentru care autorităţile de la Bruxelles au alocat 800.000 de euro.
”Din perspectiva CE, consumatorii sunt actori esenţiali în sfera economică prin deciziile pe care ei le iau cu banii lor pe pieţe în fiecare zi şi aproximativ 56% din PIB-ul UE este reprezentat de cheltuieli ale consumatorilor”, a declarat Valeriu Dan Dionisie, de la Directoratul General pentru Sănătate şi Consumatori al Comisiei Europene, la conferinţa de lansare a campaniei organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
Oficialul a mai precizat că analizele şi studiile UE arată că ”în România consumatorii au o mare dorinţă de a afla mai multe despre drepturile lor. Arată, de asemenea, că încă nu beneficiază complet de drepturile care le sunt garantate ca cetăţeni ai UE încă de la momentul aderării”.
”A sesiza o problemă este atât un pas necesar în a obţine un remediu pentru consumatorul în cauză, dar este şi un serviciu pentru toţi ceilalţi consumatori întrucât contribuie la semnalarea unor probleme structurale de pe pieţe”, a subliniat Dionisie, care a adăugat că, ”oricât de bune ar fi reglementările la nivel european, (...) aceste reglementări nu-şi pot produce efectele decât dacă cetăţenii sunt activi şi informaţi în a-şi apăra drepturile”.
”A face o reclamaţie nu înseamnă ceva rău, înseamnă a rezolva o problemă (...) Nu este numai un drept, este o obligaţie a fiecăruia dintre noi să recunoaştem, să conştientizăm ideea de consumator”, a precizat şi Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România.
Potrivit unui Eurobarometru publicat anul trecut, 59% dintre consumatori care au probleme cu produsele sau serviciile pe care le achiziţionează nu fac plângeri sau sesizări privind aceste probleme, ceea ce plasează România pe primul loc între ţările UE.
Eurobarometrul mai arată că, dintre consumatorii români cu vârste între 24 şi 39 de ani, 79% doresc să afle mai multe informaţii despre drepturile lor în situaţia în care nu le place un produs comandat online, 78% dintre ei, atunci când plăţile pentru creditul contractat pentru a-şi achiziţiona un autoturism sau un computer includ taxe sau costuri suplimentare neprevăzute, iar 75% dintre cei chestionaţi, în cazul în care pachetul de călătorie se deosebeşte de ce a fost promis în broşură.
Rezultatele Eurobarometrului indică, de asemenea, că 37% dintre consumatorii români consideră că băncile sau alţi furnizori de servicii de creditare şi comercianţii de produse electronice şi electrocasnice nu respectă drepturile consumatorilor şi legislaţia în vigoare, 34% dintre aceştia sunt de părere că agenţiile de turism sau tour-operatorii, furnizorii de servicii de Internet şi companiile de teleshopping nu respectă drepturile consumatorilor, iar 27% dintre ei împărtăşesc această opinie despre de telefonie fixă şi mobilă.
Mai mult, trei sferturi dintre consumatori cred că sistemul judiciar din România nu este eficient în sancţionarea comercianţilor cu un comportament incorect faţă de consumatori.
”Am ales să folosim «Ştii cine eşti tu?» ca întrebare cheie în materialele campaniei deoarece studiul pe care l-am realizat arată că în România există prejudecata că trebuie să fii o persoană cunoscută pentru ca drepturile tale să fie respectate atunci când te loveşti de o problemă. Vrem să schimbăm această idee – atunci când ne cunoaştem drepturile, stă în puterea noastră să beneficiem pe deplin de ele. Mai mult, companiile vor înţelege că, tratând fiecare client cu respect, vor obţine un mare avantaj competitiv în actuala economie de piaţă”, a explicat Daniel Nane, ambasadoarea oficială a campaniei.
Am ales să folosim «Ştii cine eşti tu?» ca întrebare cheie în materialele campaniei deoarece studiul pe care l-am realizat arată că în România există prejudecata că trebuie să fii o persoană cunoscută pentru ca drepturile tale să fie respectate atunci când te loveşti de o problemă.
Campania promovează şi un consorţiu format din două organizaţii - Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor, şi Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, ca sursă pentru consumatori de unde aceştia pot obţine mai multe informaţii şi sfaturi.
”Asociaţiile de consumatori joacă un rol crucial în construirea unei mişcări consumatoriste puternice, dar, la rândul lor, asociaţiile trebuie să fie deschise către consumatori şi să le demonstreze că pot furniza informaţii utile şi un sprijin real. Mai mult, Centrul European al Consumatorilor poate oferi asistenţă atunci când apar probleme în comerţul transfrontalier pe teritoriul UE”, a declarat comisarul european pentru Sănătate şi Consumatori, John Dalli, într-un mesaj video.
Campania se va axa pe trei teme majore, şi, anume, garanţia produselor, comerţul online şi pachetele de vacanţă. Activităţile desfăşurate includ publicitate TV, print şi online, un website official, www.consumatoreuropean.ro, un program de dezbateri cu comunitatea de afaceri şi evenimente publice în aeroport, centre de cumpărături, supermarketuri şi maternităţi, activităţi care se vor desfăşura pe o perioadă de 12 luni.
Bugetul total al campaniei este de aproximativ 800.000 de euro, dintre care 700.000 pentru campania de informare publică şi 50.000 pentru promovarea organizaţiilor neguvernamentale care se ocupă de protecţia consumatorilor. Există şi o parte de asistenţă tehnică, în valoare de 40.000 de euro, pentru care contractorul este o firmă din Slovenia, care a susţinut partea de strategie a campaniei.
Campanii similare de informare a consumatorilor s-au desfăşurat până acum şi în alte ţări care au aderat la Uniunea Europeană după 2004.
Contractul pentru implementarea campaniei a fost acordat în urma unei licitaţii publice unui consorţiu de companii conduse de Saatchi & Saatchi România.