Comisarul european pentru agricultură: Interdicţiile pentru cerealele ucrainene fără taxe vamale ar trebui prelungite

Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură (Youtube - screenshot)
D.B.
01.09.2023

Interdicţiile temporare pentru cerealele ucrainene scutite de taxe vamale ar trebui prelungite până la sfârşitul anului, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, în comentarii care contrazic linia executivului, transmite Euronews.com.

Interdicţiile sunt în vigoare din 2 mai şi se aplică pentru cinci membri ai Uniunii Europene - Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria -, care se plâng de faptul că excesul de cereale a scăzut preţurile pentru fermierii locali.

Conform interdicţiilor, patru produse provenite din Ucraina - grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui - pot tranzita cele cinci ţări est-europene, dar nu pot rămâne în interiorul pieţelor lor pentru consum intern sau în scopul depozitării.

Măsurile au fost criticate vehement de autorităţile de la Kiev, inclusiv de preşedintele Volodimir Zelenski, care le-a numit "absolut inacceptabile". Alte ţări ale UE, precum Germania şi Franţa, şi-au exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la impactul restricţiilor asupra integrităţii pieţei unice.

Comisia Europeană, care a negociat acordul în încercarea de a preveni acţiuni de retorsiune necoordonate din partea statelor membre din Europa de Est, a insistat asupra faptului că interdicţiile vor fi eliminate definitiv până la 15 septembrie, iar eforturile se vor concentra apoi pe îmbunătăţirea capacităţii de transport maritim, a infrastructurii şi a depozitării.

Dar joi dimineaţă, Wojciechowski, care este polonez, a rupt rândurile cu linia principală a executivului şi a aprobat în mod explicit prelungirea interdicţiilor comerciale până la sfârşitul anului, un termen care va dezlănţui furia Kievului.

"Observaţia mea este că această interdicţie locală funcţionează bine, importurile directe în aceste cinci ţări s-au oprit, dar am constatat consecinţe negative, în general, pentru piaţa UE, deoarece importurile au continuat în alte ţări care au nevoie de cereale ucrainene, (cum ar fi) Spania, Olanda, Italia.

Ne putem aştepta - aceasta este observaţia mea - că, dacă această interdicţie nu va fi prelungită, vom avea aceeaşi problemă (ca) înainte cu statele membre din prima linie", a declarat Wojciechowski în faţa deputaţilor europeni în timpul unei audieri a Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Wojciechowski a declarat că deschiderea completă a pieţei sau închiderea ei în întregime sunt măsuri "extreme" şi a sugerat în schimb cea de-a treia opţiune posibilă, în care interdicţiile temporare ar rămâne în vigoare, dar cu un ajutor financiar suplimentar pentru a stimula transportul.

Potrivit comisarului, doar 2% până la 3% din grânele ucrainene sunt expediate în ţări din afara UE, inclusiv în ţările cu venituri mici din Africa, deoarece costurile de tranzit sunt prea mari, ceea ce face ca operaţiunea să nu fie "viabilă din punct de vedere economic". În consecinţă, majoritatea încărcăturii rămâne pe piaţa europeană.

"Aceasta este principala barieră: tranzitul nu funcţionează bine", a declarat Wojciechowski.

Ca soluţie, comisarul a propus un nou program de subvenţii pentru a ajuta companiile ucrainene să îşi aducă mărfurile în porturile UE şi să le vândă în întreaga lume. Acesta a declarat că subvenţiile ar trebui să aibă o valoare cuprinsă între 20 şi 30 de euro pe tona de cereale, în funcţie de destinaţia finală. Acest lucru va duce la un program de 600 de milioane de euro - plătit de la bugetul UE - pentru a facilita transportul maritim a 20 de milioane de tone până la sfârşitul anului.

"Singura soluţie este să sprijinim tranzitul şi să continuăm interdicţia (până la) sfârşitul anului, pentru că după 15 septembrie vor fi probleme - aceeaşi problemă, dar chiar mai mare decât a fost înainte", a declarat Wojciechowski în faţa deputaţilor europeni.

Comisarul a subliniat că planul este "propunerea sa personală", dar a precizat că a discutat deja pe plan intern cu colegii săi din executiv şi cu reprezentanţii Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României şi Bulgariei, precum şi ai Ucrainei.

"Cred că este cea mai bună soluţie şi sper că întreaga Comisie o va analiza şi îşi va da acordul. Problema este dificilă şi trebuie să acţionăm într-un spirit de solidaritate cu fermierii, cu statele membre care au avut de suferit de pe urma situaţiei, dar şi cu Ucraina", a spus el, trecând la limba poloneză.

"O opinie personală"

La scurt timp după ce audierea parlamentară s-a încheiat, Comisia Europeană s-a distanţat de comentariile comisarului şi a subliniat că eliminarea treptată din 15 septembrie va continua conform planului iniţial.

"În primul rând, subliniez că, aşa cum a spus comisarul în această dimineaţă, în timpul audierii cu Parlamentul European, şi-a exprimat opinia. El a spus clar că opiniile sale nu reprezintă poziţia Comisiei", a declarat un purtător de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că se lucrează "în continuare" pentru a creşte capacitatea de transport prin rute alternative, cum ar fi fluviul Dunărea, şi pentru a aborda blocajele care au alimentat creşterea bruscă a exporturilor ucrainene de anul trecut, după introducerea regimului fără taxe vamale.

"Toate aceste lucruri se fac înainte de 15 septembrie pentru a putea avea o pregătire foarte bună şi pentru a ne asigura că putem aborda toate problemele care au fost ridicate în urmă cu câteva luni", a declarat oficialul.

În ciuda răspunsului rapid al Comisiei la propunerea neaşteptată a lui Wojciechowski, cuvintele acestuia au scos la iveală un dezacord intern în cadrul executivului, care ar putea încurca şi mai mult dezbaterea explozivă privind viitorul interdicţiilor.

Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria au cerut deja Bruxelles-ului să prelungească interdicţiile până la sfârşitul anului, argumentând că prăbuşirea iniţiativei privind cerealele din Marea Neagră va creşte în mod inevitabil exporturile ucrainene prin rute terestre. Cele cinci ţări de pe linia frontului au mai spus că lista produselor de pe lista neagră ar trebui "să rămână deschisă" şi, eventual, să acopere şi alte bunuri în afară de cereale şi oleaginoase. Joi, Wojciechowski a menţionat păsările de curte, ouăle şi zmeura ca fiind bunuri care merită o examinare suplimentară.

Pentru Polonia, subiectul este deosebit de sensibil din cauza viitoarelor alegeri generale: alegătorii din mediul rural sunt consideraţi un grup demografic indispensabil pentru Partidul Lege şi Justiţie (PiS), partidul de guvernământ de dreapta dură. Wojciechowski este afiliat la PiS din 2010.

Dar pentru Ucraina, orice discuţie despre o prelungire dincolo de 15 septembrie este un lucru imposibil.

"Această mişcare va încălca acordul de asociere Ucraina-UE. Cel mai important, acest pas va fi contrar principiului solidarităţii pe care se bazează Uniunea Europeană.

Dacă se vor comporta astfel, nu ne vor lăsa altă şansă decât să ne apărăm cu înverşunare drepturile noastre şi ale fermierilor ucraineni", a declarat Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, la începutul acestei săptămâni, în timpul unei vizite la Praga, ca răspuns la cererile celor cinci state membre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor