Colaborare cu Rusia? Paul Manafort, fost şef al campaniei lui Trump, găsit vinovat de fraudă fiscală şi bancară

Paul Manafort, fostul director al campaniei preşedintelui american Donald Trump.
Paul Manafort, fostul director al campaniei preşedintelui american Donald Trump. (Getty Images)

Fostul şef al campaniei preşedintelui american Donald Trump, Paul Manafort, a fost găsit vinovat, marţi, în opt din cele 18 capete de acuzare, inclusiv cinci legate de evaziune fiscală.

De asemenea, Manafort a fost găsit vinovat de două acuzaţii privind fraudă bancară şi o acuzaţie privind ascunderea unor conturi bancare din străinătate, potrivit CNBC.

Procesul din oraşul Alexandria, statul american Virginia, este primul proces izvorât din acuzaţii formulate pe baza investigaţiei procurorului special Robert Mueller asupra presupusei interferenţe a Rusiei cu alegerile prezidenţiale din SUA de acum 2 ani. Manafort, în vârstă de 69 de ani, se confruntă în luna septembrie cu un proces separat în Washington D.C., care a fost lansat de asemenea pe baza anchetei privind Rusia.

La sfârşitul procesului de 16 zile, verdictul juriului a sosit aproape în acelaşi moment în care avocatul personal al lui Trump, Michael Cohen, a pledat vinovat pentru fraudă fiscală şi pentru că a făcut o contribuţie de campanie excesivă.

Procurorii lui Mueller au chemat 27 de martori să depună mărturie împotriva lui Manafort şi au înregistrat peste 350 de probe materiale.

Echipa apărării lui Manafort, în schimb, nu a chemat niciun martor la proces şi a înregistrat doar 12 probe materiale.

Verdictul juriului a sosit după patru zile de deliberări. Juraţii nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa altor 10 capete de acuzare, în ciuda unor consultări extinse pe mai multe zile.

Printre martorii chemaţi de procurori s-a aflat şi Rick Gates, un fost asociat de afaceri al lui Manafort care a lucrat de asemenea în campania prezidenţială a lui Trump în 2016.

Gates a pledat vinovat la începutul acestui an pentru conspiraţie şi declaraţii false. Încă nu a fost condamnat.

Acuzaţiile împotriva lui Manafort şi Gates au fost legate de activitatea lor de consultanţă pentru un partid politic pro-Rusia din Ucraina şi nu pentru activitatea depusă în cadrul campaniei lui Trump.