Coaliţia de stânga din Franţa cere dreptul de a forma un guvern după votul fracţionat din Parlament

Emmanuel Macron (Charles Platiau/AFP via Getty Images)
Redacţia
10.07.2024

Coaliţia de stânga care a câştigat cele mai multe locuri în Adunarea Naţională a Franţei, în urma unor rezultate surprinzătoare, a cerut marţi dreptul de a forma un guvern, chiar dacă nicio grupare nu a obţinut majoritatea locurilor, relatează AP News.

Franţa nu a avut niciodată în istoria modernă un parlament fracturat. Votul de duminică a crescut riscul de paralizie pentru a doua cea mai mare economie a Uniunii Europene. Legislativul este împărţit între coaliţia de stânga Noul Front Popular, aliaţii de centru ai preşedintelui Emmanuel Macron şi Adunarea Naţională (Rassemblement National / RN) de extremă dreapta.

Preşedintele Macron i-a solicitat luni premierului Gabriel Attal să continue să gestioneze afacerile curente, deşi acesta şi-a prezentat demisia, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Paris. Macron va pleca miercuri la Washington pentru a participa la un summit crucial NATO.

Cele trei partide principale ale coaliţiei de stânga - stânga dură Franţa Neclintită, socialiştii şi Verzii - au început negocierile pentru a găsi un candidat pentru funcţia de premier. Într-o declaraţie, coaliţia i-a cerut lui Macron "să se întoarcă imediat către Noul Front Popular" şi să îi permită să formeze un guvern. Aceasta a declarat că "menţinerea prelungită" a lui Attal ar putea fi văzută ca o încercare de a şterge rezultatele alegerilor.

"Îl avertizăm solemn pe preşedintele republicii împotriva oricăror încercări de deturnare a instituţiilor. Dacă preşedintele continuă să ignore rezultatele, aceasta va echivala cu trădarea constituţiei noastre şi cu o lovitură de stat împotriva democraţiei, căreia ne vom opune cu fermitate", se arată în declaraţie.

Coaliţia de stânga îl include pe fostul preşedinte socialist al Franţei, Francois Hollande, care a avut o revenire neaşteptată pe scena politică drept unul dintre cei mai proeminenţi candidaţi la alegeri, câştigând un loc în oraşul său natal. El este văzut ca un jucător-cheie.

Noul Front Popular "este principala forţă republicană din această ţară şi, prin urmare, este responsabilitatea sa să formeze un guvern [...] pentru a pune în aplicare politicile publice aşteptate de poporul francez", a declarat Cyrielle Chatelain, un deputat al Verzilor.

Discuţiile din cadrul coaliţiei de stânga sunt complicate de diviziunile interne, acum că obiectivul formării sale în grabă în ultimele zile - menţinerea extremei drepte franceze departe de putere - a fost atins.

Unii susţin numirea unei personalităţi de stânga dură în funcţia de prim-ministru, în timp ce alţii, mai apropiaţi de centru-stânga, preferă o personalitate mai consensuală. Premierul Franţei este responsabil în faţa parlamentului şi poate fi demis printr-un vot de neîncredere.

"Parlamentarii France Unbowed merg în Adunarea Naţională nu ca o forţă de opoziţie [...] ci ca o forţă care intenţionează să guverneze ţara", a declarat Mathilde Panot, deputată de stânga dură.

Principalul negociator al Partidului Socialist, Johanna Rolland, a declarat că viitorul prim-ministru nu va fi Jean-Luc Melenchon, fondatorul partidului de stânga dură France Unbowed, care a provocat diviziuni şi a înfuriat mulţi moderaţi. Melenchon, care nu a candidat la alegerile legislative, s-a alăturat discuţiilor de la Adunarea Naţională.

Coaliţia de stânga ar putea coopera cu membrii de centru-stânga ai alianţei lui Macron, a sugerat Rolland, vorbind la televiziunea France 2.

Unii acceptau necesitatea de a face înţelegeri.

"În opinia mea, poporul francez ne-a transmis un mesaj clar. Nu au vrut să ofere o majoritate absolută unui anumit bloc politic, aşa că ne cer să ne ascultăm unii pe alţii, să lucrăm împreună şi asta trebuie să facem", a declarat Yael Braun-Pivet, membru al alianţei de centru a lui Macron şi fost preşedinte al Adunării Naţionale.

Conform rezultatelor oficiale, toate cele trei blocuri principale au fost departe de cele 289 de locuri necesare pentru a controla Adunarea Naţională cu 577 de locuri, cea mai puternică dintre cele două camere legislative ale Franţei.

Rezultatele au indicat puţin peste 180 de locuri pentru Noul Front Popular, mai mult de 160 pentru alianţa de centru a lui Macron şi mai mult de 140 pentru partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională al lui Marine Le Pen.

Macron mai are trei ani din mandatul său prezidenţial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor