"Cleptocraţie greţoasă, avidă!" - "Fantoma în alb" se pensionează cu cântec. Îl bombardează pe şeful Jandarmeriei

Colonelul Cătălin Paraschiv (Nick Stavre)
Andrei Pricopie
14.02.2022

Controversatul colonel Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, s-a dezlănţuit într-un memoriu, obţinut de Foaia Transilvană, la adresa generalului Alin Mastan, şeful Jandarmeriei Române.

Supranumit în presă "Fantoma albă", colonelul Cătălin Paraschiv a fost implicat în suprimarea violentă a protestatarilor în timpul mitingului anti-PSD din 10 august 2018.

În memoriul citat, "Fantoma albă" a cerut să fie trecut în rezervă de la 15 februarie. Cu alte cuvinte, vrea să se pensioneze. Nu pleacă însă fără a arunca cuvinte grele conducerii Jandarmeriei.

Fantoma în Alb iese la atac

"Am onoarea să vă salut.

În temeiul art. 95 din Legea 80/1995 vă cer trecerea mea în rezervă din 15.02.2022.

Solicitarea mea în vedere prevede Legea 80.1995, privind Statutul cadrelor militare, potrivit cărora printre îndatoririle cadrelor militare, este şi 'să preţuiască onoarea şi gloria de luptă ale forţelor armate ale României, ale armei şi unităţii din care fac parte, precum şi demnitatea gradului şi a uniformei militare pe care le poartă':

Motivarea în fapt a demersului meu se referă următoarele aspecte:

În ultima perioadă de timp, modul de conducere a Jandarmeriei Române este bazat pe cleptocraţie, o cleptocraţie avidă, greţoasă, născută din cel mai pur oportunism politic, iar nedreptatea şi inechitatea este inoculată psihic, ducând cu gândul la experimentele psihologice de laborator, menite să scoată în relief rezilienţa militară;

Funcţia socială a valorii este fracturată de arivism şi ambiţia egoistă a comenzii Jandarmeriei Române.

'Posibil incident de securitate', nesoluţionat

Lipsa soluţiilor faţă de problemele subordonaţilor (aduse la cunoştinţă prin nenumărate rapoarte), dezinteresul total, duce la concluzia că nu sunteţi interesat de rezolvarea lor şi aici mă refer la (enumerarea este cu titlu de exemplu):

– drepturile specialiştilor – drepturilor cadrelor militare privind asigurarea asistenţei medicale

– soluţionarea unui posibil incident de securitate

– semnalările repetate privind nerespectarea cadrului legal în domeniul logistic

– demersurile de optimizare a modului de asigurare a cerinţelor operaţionale impuse de îndeplinirea activităţilor operative

– semnalările repetate privind încălcarea reglementărilor în domeniul resurselor umane

– dezinteresul pentru asigurarea unui nivel operaţional ridicat.

În loc de epilog, apreciez la justa valoare cel mai recent gest de a trimite ofiţeri de grad inferior să cerceteze pe comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei."


Replica Jandarmeriei la acuzaţiile lui Paraschiv

"Vă confirmăm că începând cu data de 15 februarie, colonelul Cătălin Paraschiv va fi trecut în rezervă, la solicitarea acestuia, la împlinirea vârstei care conferă dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă, conform art. 85, alin. 1, lit. a1 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Nu comentăm motivele personale pentru care ofiţerul a luat această decizie, dar apreciem cariera de 31 de ani în care a îndeplinit atribuţii importante în cadrul Jandarmeriei, de la comandant de pluton la comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Referitor la semnalările privind aspecte ale activităţii curente, vă asigurăm că acestea au fost analizate şi au fost dispuse măsuri conform prevederilor legale, strategiilor şi resurselor instituţionale", a transmis Jandarmeria, într-un răspuns pentru Epoch Times.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor