Clemenţă pentru deţinuţi. Un amendament al lui Nicolicea aduce reduceri consistente de pedepse

Deţinuţii vor beneficia, la propunerea lui Nicolicea, de o reducere de 6 zile a pedepsei pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii improprii, cum ar fi camere prea mici sau lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat.
Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea (Florin Chirila/Epoch Times)

Cu 175 voturi pentru, 85 împotrivă şi 20 abţineri, deputaţii au dat undă verde proiectului de lege privind executarea pedepselor, care stabileşte ca deţinuţii să beneficieze de reducerea pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare. Camera Deputaţilor a fost for decizional pe acest proiect.

Potrivit Agerpres, deputaţii au aprobat forma decisă în Comisia juridică a proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Anterior votului, reprezentantul Guvernului a anunţat că susţine varianta propusă de Executiv, nu cea din comisie, relatează Agerpres.

Reamintim că reducerea pedepselor cu 6 zile la fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare este o idee a celebrului deputat PSD Eugen Nicolicea. Reducerea de pedeapsa prevăzută în proiectul avansat de Guvern era de 3 zile, însă Nicolicea a "plusat", dublând practic reducerea. Merită totuşi precizat că înainte ca amendamentul lui Nicolicea să fie votat, deputaţii jurişti au respins propunerea formulată de deputatul UDMR Marton Arpad care viza reduceri de 9 zile la 30 executate în condiţii improprii.

Ce înseamnă condiţii necorespunzătoare de detenţie, potrivit amendamentului lui Nicolicea:

a) cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4mp/deţinut, care se calculează excluzând suprafaţa grupului sanitar şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerei de deţinere la numărul de persoane cazate în camera respectivă.

b) lipsa accesului la activităţi în aer liber;

c) lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie;

d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;

e) lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază precum şi a cerinţelor de igienă.

f) existenţa infiltraţiilor umezelii mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Reducerile se calculează începând cu 24 iulie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne