Claudia Postelnicescu, despre noul pact pe tema migraţiei: Poziţia României ar trebui să fie fermă
alte articole
În data de 10 şi 11 Decembrie 2018, mai multe state membre ONU se vor aduna la Marrakesh, în Maroc pentru a adopta Pactul Global Compact pentru Migraţie Regulată, Sigură şi Ordonată, iar România nu are încă o poziţie oficială pe această temă, a atras atenţia, pe pagina sa de socializare, avocata Claudia Postelnicescu, membru USR.
"Evident, România nu are (sau nu ştim să aibă) o poziţie oficială cu privire la acest Pact, aşa cum nici USR nu are, dar trebuie să aibă pentru că este cel mai pro-european partid din România şi, chiar dacă noi nu avem o problemă actuală cu migraţia, fraţii noştri europeni se luptă cu migraţia ilegală şi necontrolată din 2015, iar noi trebuie să fim acolo, alături de ei, să îi ajutăm cu soluţii inteligente. Pe scurt: Pactul îşi propune să permită accesul neîngrădit al unor fluxuri migratorii mari pe temeiul unui nou drept internaţional 'dreptul la migraţie'; vorbim despre imigranţi veniţi din Africa, Orientul Mijlociu, America Centrală către Europa şi SUA, în număr de milioane, ceea ce va schimba complet structura populaţiilor europene din statele membre. Cu alte cuvinte, dacă acest Pact va fi semnat ca atare nu va mai exista temei juridic pentru migraţia ilegală, pentru că dreptul la migraţie va fi un drept al omului", a declarat Claudia Postelnicescu.
Potrivit avocatei, încă din timpul crizei refugiaţilor din 2015 s-a discutat despre o cooperare globală între UE şi ONU, IOM şi alte organizaţii în domeniul migraţiei dar, în opinia sa, cooperarea doar la nivel de discuţii şi teorii naşte monştri juridici.
"Problema este chiar mai complexă pentru că unii migranţi au câştigat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cazul în care au fost încălcate drepturile lor fundamentale - ceea ce poate fi considerată o interpretare în sensul stabilirii unui drept universal la migraţie. Vă las un link către Pact şi către discuţiile juridice despre cazurile judecate de CJUE. Care ar trebui să fie poziţia UE? Care ar trebui să fie poziţia României? Care ar trebui să fie poziţia USR? Poziţia României şi a USR ar trebui să fie fermă împotriva migraţiei ilegale, dacă Uniunea vrea să rămână coerentă cu priorităţile pe care şi le-a propus în 2015. În ceea ce priveşte refugiaţii avem o convenţie internaţională funcţională şi bine gândită juridic din 1951. În ceea ce priveşte dreptul european, acolo sunt nuanţe juridice foarte fine care nu trebuie să ducă la concluzia că dreptul la migraţie ar trebui impus printr-o amendare a Cartei Drepturilor Fundamentale ale Omului", a precizat Claudia Postelnicescu.
Avocata a remarcat că SUA, Ungaria, Austria au evitat acest Pact.
"Mă îndoiesc profund că Polonia, Cehia, Slovacia vor accepta, cu atât mai puţin Australia - singura ţară care a luată măsuri ferme împotriva migraţiei ilegale. De asemenea, mă îndoiesc că ţările din Balcanii de Vest - noua rută pentru migraţia ilegală a traficanţilor - vor accepta acest pact. A mai rămas puţin până pe 10 decembrie, la întâlnirea din Maroc", a adăugat Claudia Postelnicescu.