Clapper: înţelegerea dintre Obama şi Xi Jinping referitoare la atacurile cibernetice este nefolositoare

Cu ocazia vizitei lui Xi Jinping în SUA, Barack Obama a propus un acord anti-hacking spălăcit, pentru a stăvili războiul cibernetic al Chinei
James Clapper, şeful Serviciilor americane de informaţii.
James Clapper, şeful Serviciilor americane de informaţii. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii, James Clapper, susţine că este sceptic în ceea ce priveşte noul aşa-numit acord sino-american anti-hacking, care îşi propune să pună capăt unei noi campanii de atacuri cibernetice împotriva reţelelor americane.

Clapper a declarat Comitetului Senatorial pentru Servicii Armate că acordul nu include penalităţi care să fie aplicate agresorilor, ci doar că SUA poate aplica sancţiuni economice şi alte măsuri ca răspuns, dacă este nevoie.

Barack Obama a declarat vineri că a obţinut o „înţelegere mutuală” cu omologul său chinez Xi Jinping potrivit căreia niciun guvern nu ar trebui să sprijine furturi sistematice de la corporaţii.

Întrebat dacă acordul va opri campania de atacuri cibernetice, Clapper a răspuns un sec „nu”, adăugând că furturile de proprietate intelectuală comise de China în SUA sunt atât de răspândite încât există semne privind sprijinul pe care statul comunist chinez îl acordă acestor atacuri.

Conform declaraţiei lui Clapper şi a altor militari americani de vârf, frecvenţa, gradul de complexitate şi severitatea atacurilor cibernetice comise de chinezi au crescut, iar SUA trebuie să răspundă, în eventualitatea în care doreşte să se apere.

Atacurile cele mai frecvente provin din ţări precum Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord, şi de asemenea de la factori non-guvernamentali.

În 2010 15% din traficul global de pe Internet a fost routat prin China pentru 20 de minute, în timpul unui eveniment care nu a fost elucidat până în prezent, în ciuda anchetelor efectuate.

Incidentul a avut loc în numeroase ţări, ale căror transmisiuni au fost neîntrerupte, dar mai lente. Un asemenea incident ar permite descifrarea comunicaţiilor criptate de către regimul comunist.

Un asemenea atac cibernetic pe scară largă se poate produce dacă atacatorii reuşesc să spargă sau să controleze de la distanţă componentele firmware ale routerelor şi să le facă să trimită datele către diversele destinaţii pe o altă rută, stabilită, alternativă celei normale.

Atacuri pe scară largă

Autorităţile americane au avertizat însă că atacurile masive legate de de spionaj trebuie să înceteze. Cu câteva luni în urmă un atac a compromis o bază de date cu informaţii despre 20 de milioane de persoane, aparţinând Biroului de Management al Personalului, o agenţie a SUA care deţinea informaţiile personale ale tuturor angajaţilor şi contractorilor guvernamentali.

Adjunctul secretarului Apărării, Robert Work, a declarat Comitetului că în eventualitatea unui alt atac comis de China, de o asemenea natură, răspunsul SUA va fi "viguros", menţionând doar că va include sancţiuni economice, condamnări şi potenţiala utilizare a unor arme cibernetice.

Oficialii americani au legat atacul de China, dar s-au ferit să afirme că regimul comunist ar fi agresorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe