Ciuma dă târcoale Americii. Mai nou, Michigan

Şobolan
Şobolan (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.09.2015

Un alt cetăţean american s-a îmbolnăvit de ciumă – şi de această dată în vestul Statelor Unite, a raportat CNN.

Michigan Department of Health and Human Services (MDHHS) a anunţat luni că o persoană din acel stat a contractat ciuma bubonică, ridicând la 14 numărul total de cazuri raportate pe cuprinsul SUA în 2015.

Persoana afectată locuieşte în nordul statului Michigan, în zona Lake Superior, dar nu neapărat a contractat boala în acest stat. MDHHS a susţinut că persoana s-a întors recent din Colorado, dintr-o zonă unde a fost raportată prezenţa bolii.

Colorado a fost cel mai lovit stat american de ciumă în acest an. Un tânăr şi un adult au murit din cauza bolii.

Cazul raportat luni ar fi mult mai notabil dacă s-ar descoperi că persoana a contractat boala în Michigan, şi nu în Colorado.

Între 1970 şi 2012, cele mai multe cazuri de ciumă la oameni au fost înregistrate în statele New Mexico, Arizona şi Colorado, a raportat Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Au existat şi alte cazuri, dar acelea au fost înregistrate în apropierea statelor vestice şi sud-vestice.

Totuşi, a existat o excepţie, în Illinois. Dar aşa cum a notat CDC pe o hartă care indică toate cazurile de ciumă raportate, “cazul ... din Illinois a fost asociat cu un laborator”, însemnând că boala a fost contractată dintr-un laborator şi nu de la o altă persoană sau printr-o altă cale de transmitere naturală.

În timp ce această boală este deseori asociată cu Evul Mediu, când Moartea Neagră a cauzat decesul a milioane de oameni în Europa, ea nu a dispărut complet niciodată. Acest lucru este valabil şi în cazul ţărilor foarte dezvoltate.

SUA, de exemplu, a înregistrat o medie anuală de şapte astfel de cazuri în ultimele decenii, conform CDC. Aproximativ 80% dintre cazuri implică ciuma bubonică.

Vestea bună este aceea că, pentru majoritatea oamenilor, ciuma nu mai este o condamnare la moarte precum se întâmpla în urmă cu câteva secole, în special când este detectată într-un stadiu incipient. Boala poate fi tratată cu medicamente moderne precum antibiotice şi antimicrobiene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor