Cîţu, replică pentru PSD privind criza energetică: Dacă ei cred că noi suntem partizanii, pot să stea în opoziţie din nou

Florin Citu, Presedintele PNL
Florin Citu, Presedintele PNL (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat miercuri, cu privire la nemulţumirile PSD faţă de Ordonanţa de Urgenţă adoptată marţi de Guvern pentru plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor la energie şi gaze, că aceste “critici” trebuiau să fie prezentate în şedinţa Executivului. Întrebat dacă se consideră vinovat pentru actuala criză energetică, şeful PNL a precizat că, în cazul în care social-democraţii consideră că liberalii sunt “partizanii crizei”, ar trebui să intre din nou în opoziţie.

PSD a anunţat, miercuri, că a constituit şi un grup de lucru pentru elaborarea unor documente tehnice de sprijin pentru adoptarea unui calendar de reglementare a pieţei energiei şi gazelor, cel mai devreme din 1 aprilie. Cu privire la acest aspect, Florin Cîţu a precizat următoarele:

“Susţin varianta propusă de noi. Eu prefer să vin cu soluţiile în Coaliţie şi apoi să le discutăm, nu să le arunc în spaţiul public şi apoi să vin să discut despre ele în Coaliţie”.

În continuare, redăm dialogul dintre Cîţu şi reporteri pe această temă:

Reporter: ...a spus că nu este de acord cu forma adoptată de Executiv. Discuţiile erau să fie şi pentru luna ianuarie.

Cîţu: Aceste critici sau aceste soluţii trebuiau să fie prezentate în şedinţa de Guvern, există acolo vicepremier, există membri ai PSD în Guvern. Nu ştiu nimic. Nu am fost la şedinţa de Guvern.

Reporter: Vă consideraţi vinovat pentru această criză energetică? Partenerii dumneavoastră de la PSD spun că cei de la PNL sunt partizanii acestei crize.

Cîţu: Eu nu am auzit aşa ceva. Este ciudat să fii într-o coaliţie şi să-ţi acuzi partenerii de aşa ceva. Dacă ei cred că noi suntem partizanii, pot să stea în opoziţie din nou.

Reporter: Ei spun că v-au prezentat soluţia juridică şi PNL nu a fost de acord.

Cîţu: Vă spun, din nou, nu am participat la şedinţa de Guvern. Discuţia a fost simplă, a fost o şedinţă de Guvern, în şedinţa de Guvern ştiţi că există un act normativ, care are un parcurs, o procedură, avize. Au venit avizele şi a fost aprobat. Dacă există alte variante şi alte soluţii legislative, ele pot să fie discutate în Parlamentul României pentru orice Ordonanţă. Varianta care a fost aprobată este cea care a avut avizele, mai mult de atât eu nu ştiu ce să vă spun, nu am fost acolo.

Reporter:Dacă avizul de la Ministerul Justiţiei spunea, de fapt, discuţia cu ministrul Justiţiei a fost foarte clară că nu se poate face retroactiv. Este pasibil de o contestaţie la Curtea Constituţională?

Cîţu: Spuneţi nişte lucruri, eu nu am participat la şedinţa de Guvern. Nu ştiu. Dacă PSD a participat la şedinţa de Guvern şi are un comunicat şi se poate face, cu siguranţă, se va face în Parlamentul României şi este legal şi nu se va duce cineva la CCR.

Reporter: Dumneavoastră, personal, ca lider al Coaliţiei, sunteţi de acord ca această nouă compensare să fie aplicată pentru facturile din luna ianuarie?

Cîţu: Eu sunt de acord, bineînţeles, cu un singur asterisc, să fie legal. Să nu fie atacat la CCR şi apoi să punem oamenii să plătească banii înapoi. Sunt de acord să meargă şi în noiembrie, dacă se poate, dar avem o Constituţie care spune că este mai complicat să te duci retroactiv. Dacă se poate, bineînţeles că sunt de acord.

Reporter: Cu domnul Ciolacu nu aţi discutat despre acest subiect ieri?

Cîţu: Nu, nu am discutat. Am discutat despre ce o să facem în viitor, nu despre varianta din trecut. Am discutat ce-o să facem pe viitor.

Reporter: O piaţă reglementată ar fi o soluţie, aşa cum susţine PSD?

Cîţu: Susţin varianta propusă de noi. Eu prefer să vin cu soluţiile în Coaliţie şi apoi să le discutăm, nu să le arunc în spaţiul public şi apoi să vin să discut despre ele în Coaliţie.

Remarcile lui Florin Cîţu vin în contextul în care social-democraţii au declarat, miercuri, că nu sunt mulţumiţi “pe deplin” de forma ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul a adoptat-o marţi în vederea limitării creşterii facturilor la energie şi gaze.

“Miniştrii PSD au propus o soluţie juridică prin care compensarea facturilor să se aplice încă de la 1 ianuarie, variantă pe care miniştrii PNL ai Energiei şi Justiţiei au respins-o, din păcate, fără o justificare solidă. Susţinem în continuare că aplicarea retroactivă a compensării pe luna ianuarie este posibilă, fiind o soluţie în care atât consumatorii, cât şi furnizorii erau susţinuţi printr-un mecanism bugetar eficient. PSD a intrat la guvernare tocmai pentru a corecta derapajele socio-economice grave din ultimii doi ani şi, impunând pachetul social, pentru a permite pensionarilor şi salariaţilor cu venituri mici să aibă o rezervă financiară decentă pentru a depăşi cu bine iarna.

De aceea, PSD consideră că, în actuala formă, ordonanţa este un pansament pus peste rana adâncă a unui sector energetic în care liberalizarea forţată, insuficient de bine pregătită, a provocat un haos generalizat cu un impact negativ major atât asupra nivelului de trai al populaţiei, cât şi asupra mediului de afaceri românesc. PSD reafirmă faptul că singura soluţie rezonabilă pentru ca populaţia şi economia să nu sufere în continuare şocuri majore este revenirea rapidă la un sistem reglementat, pe o perioadă bine determinată. În acest scop, PSD a constituit şi un grup de lucru pentru elaborarea unor documente tehnice de sprijin pentru adoptarea unui calendar de reglementare a pieţei energiei şi gazelor, cel mai devreme din 1 aprilie”, se arată în comunicatul PSD.

Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, în deschiderea şedinţei de guvern, adoptarea unui set de măsuri vizând compensarea facturilor la energie şi gaze.

Concret, premierul a anunţat că “pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 80 bani pe kwh energia electrică şi 31 bani pentru kwh la gaze naturale, indiferent de consum”. De asemenea, pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kwh energia electrică sau 300 mc gaze naturale, se va plăti 68 bani pentru kwh energia electrică şi 22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne