Cîţu: Aş merge pe ideea certificatului verde în toate activităţile economice din ţară, inclusiv în magazine

Florin Cîţu
Florin Cîţu (Screenshot)

Premierul interimar Florin Cîţu a declarat, joi, la Palatul Victoria, că, pe moment, nu se ia în considerare carantinarea Capitalei şi a judeţului Ilfov, în ciuda ratei mare de infectare, adăugând că, pentru a menţine economia deschisă şi pentru a reduce numărul cazurilor de Covid la nivel naţional, autorităţile iau în considerare impunerea certificatului digital pentru toate activităţile economice din România, inclusiv în privinţa magazinelor şi supermarketurilor.

“Nu în acest moment, nu luăm această măsură [a carantinării Capitalei şi a judeţului Ilfov pentru 14 zile – n.r.]. Aţi văzut că şi anul trecut a fost această discuţie despre carantinarea Bucureştiului şi a judeţului Ilfov şi nu a funcţionat. Dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu ministrul Sănătăţii ar fi acela de a impune sau de a cere certificatul verde pentru toate activităţile pe care le avem în România, pentru orice activitate unde intrăm sau intrăm în contact cu persoanele, să avem acest certificat verde. Activităţi economice.

Dacă dorim în continuare să avem economia deschisă cred că aceasta este o măsură care va ajuta foarte mult. Încă nu am discutat despre a reduce, de exemplu, numărul orelor de funcţionare în weekend pentru activităţile economice. Acest lucru nu s-a discutat. Dar ne uităm la toate măsurile. Eu spun că a cere, a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important şi ne gândim la acest lucru”, a susţinut Florin Cîţu.

Întrebat dacă introducerea certificatelor verzi în toate activităţile economice include şi magazinele şi dacă acest lucru înseamnă o restricţionare a accesului persoanelor în baza acestui document, Cîţu a precizat:

“Nu este o restricţionare, este o triere. Dacă te vaccinezi, dacă ai trecut prin boală, dacă eşti testat. Sunt trei variante simple. Aş merge pe ideea de a folosi certificatul verde şi în magazine [inclusiv supermarketuri, hipermarketuri – n.r.]. Aş merge pe această idee”.

De asemenea, Cîţu a transmis că impunerea certificatelor verzi în toate activităţile este o idee pe care a discutat-o cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi pe care o va discuta şi cu colegii săi parlamentari din PNL.

În ceea ce priveşte faptul dacă Guvernul, care are puteri limitate, poate impune introducerea certificatelor la magazine, Florin Cîţu a afirmat că se pot aduce amendamente în Parlament în acest sens.

Întrebat dacă, începând de săptămâna viitoare, persoanele care merg la serviciu trebuie să aibă certificat verde, adică să fie testaţi obligatoriu, premierul a declarat:

“Alături de alţi membri din Guvern - Kelemen Hunor, Cseke Attila şi Lucian Bode - am semnat un proiect de lege pe care îl vom depune în Parlament. Pe scurt, angajaţii care nu sunt vaccinaţi şi nu au trecut prin boală din sistemul de sănătate, public şi privat, vor trebui să se testeze pe banii proprii. Şi cei din IGSU şi cei din aviaţie. Această propunere a venit de la domnul ministru Bode. [...] Am făcut acel proiect de lege pentru sistemul de sănătate, public şi privat, şi IGSU şi Aviaţie. Celelalte instituţii nu sunt incluse. Dar pentru privat, nu, nu… certificatul verde nu este pentru angajaţi. Dacă specialiştii consideră că este oportun acest lucru vom vedea şi analiza. Dar în acest moment nu este o propunere”.

Remarcile premierului vin în contextul în care mai mulţi miniştri au promovat în Parlament, în regim de urgenţă, în calitate de parlamentari, proiectul care prevede că personalul medical din spitalele publice şi private va fi obligat să prezinte dovada vaccinării sau a testării.

Conform documentului, personalul din cadrul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private vor avea obligaţia să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfăşurării activităţii.

În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unităţile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne