Grecii ocupă locul întâi în topul mondial al pesimismului

Grecia este ţara cea mai pesimistă din lume, urmată de Siria şi Republica Cehă, apoi de Portugalia, potrivit unui nou sondaj al Gallup.
Oţelari protestând în faţa Ministerului Muncii - 17 iulie în Atena
Shannon Liao
26.07.2012

Grecia este ţara cea mai pesimistă din lume, urmată de Siria şi Republica Cehă, apoi de Portugalia, potrivit unui nou sondaj al Gallup.

Mai mult de 4 din 10 greci intervievaţi în 2011 au afirmat că se aşteaptă ca viaţa lor să fie mai rea peste 5 ani decât este în prezent.

"Pesimismul grecilor reflectă, probabil, incertitudinea politică şi economică în care au trăit în ultimii ani", a afirmat Anna Manchin, directorul european al Gallup într-o declaraţie, menţionând că grecii au trăit 222 de zile fără un guvern, până în iunie.

"Această lipsă de optimism este o preocupare chiar mai gravă decât evaluările actuale scăzute ale nivelului de trai, pentru că pesimismul şi lipsa de speranţă pot avea implicaţii serioase asupra stabilităţii sociale", spune Manchin.

Liderul partidului de extremă-stânga din Grecia, cel de-al doilea partid ca mărime din Parlament, a declarat recent că se aşteaptă ca ţara să intre în nerespectarea obligaţiilor de plată, să iasă din zona euro şi să revină la vechea monedă grecească, drahma. Iar în această săptămână, prim-ministrul grec Antonis Samaras i-a spus fostului preşedinte al SUA, Bill Clinton, că Grecia suferă în prezent propria versiune a Marii Depresiuni.

Siria şi Republica Cehă ocupă la egalitate locul al doilea în topul pesimiştilor, 33 la sută din persoanele din fiecare dintre cele două ţări aşteptându-se la un viitor sumbru. Având în vedere violenţa şi tulburările din Siria care au început în martie 2011, răspunsul nu este surprinzător. Cu toate acestea, pentru cehi nu există niciun eveniment specific care să explice perspectivele sumbre.

Jiri Danko, un muncitor ceh la o linie de asamblare în vârstă de 25 de ani, a enumerat mai multe motive pentru care cehii au astfel de opinii negative cu privire la viitorul lor.

"Noi, cehii, suntem o ţară mică, care depindem istoric de puterile vecine. Acest pesimism este, de asemenea, un efect al 40 de ani de comunism", a spus el.

"Atmosfera resemnată de sub fostul regim încă este prezentă, iar oamenii nu sunt interesaţi de politică, deoarece ei cred ţările de care depindem au cuvântul principal", a adăugat Danko.

Danko a descris cultura cehă ca un factor ce contribuie la acest sentiment. "Scriitorii şi producătorii de filme produc o mulţime de 'tragicomedii', o specialitate cehă. Oamenii din ţările străine se miră de multe ori de ce râdem la filme foarte triste."

Fratele lui mai mic, Miroslav, un student de 23 de ani, a declarat că: "Suntem pesimişti pentru că suntem atei".

Pe de altă parte, peste 90 la sută din locuitorii din mai multe ţări africane sub-sahariene, cum ar fi Madagascar, Guineea şi Republica Centrafricană, au fost plini de speranţa pentru un viitor mai bun.

Manchin a declarat în comunicatul de presă al Gallup că acest lucru se datorează faptului că aceşti oameni "nu îşi pot imagina ca nivelul lor de trai să se deterioreze".

Rezultatele au fost colectate în urma unor interviuri faţă-în-faţă sau telefonice cu circa 1.000 de adulţi, în fiecare din cele 148 de ţări şi zone studiate. Oamenii au fost rugaţi să aprecieze nivelul actual de trai şi pe cel din următorii 5 ani, pe o scară de la 0 la 10. Naţiunile sunt etichetate ca "înfloritoare" dacă ambele nivele primesc evaluări favorabile.

Gallup etichetează oamenii drept optimişti în cazul în care evaluarea viitorului lor este superioară prezentului, şi drept pesimişti dacă prezentul este superior viitorului. Acest lucru înseamnă că orice persoană oferă 10 atât prezentului cât şi viitorului, nu poate fi considerată optimistă.

Informaţii suplimentare de Peter Sedik din Republica Cehă

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor