Circa 100 de persoane au protestat duminică în faţa ambasadei României de la Sofia

Circa 100 de persoane s-au strâns duminică în faţa ambasadei României de la Sofia, pentru a protesta faţă de ceea ce percep drept "pretenţiile teritoriale" ale Bucureştiului.
Epoch Times România
25.03.2012

Circa 100 de persoane s-au strâns duminică în faţa ambasadei României de la Sofia, pentru a protesta faţă de ceea ce percep drept "pretenţiile teritoriale" ale Bucureştiului.

Manifestaţia a fost organizată de formaţiunea bulgară de extremă-dreapta Ataka.

Liderul partidului, Volen Siderov, consideră că litigiul cu România este cel mai recent exemplu al incompetenţei cabinetului condus de Boiko Borisov, care nu ar fi administrat corect dosarul.

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, la Digi 24, că România şi Bulgaria au un litigiu privind frontiera de stat, într-o zonă din marea teritorială.

Diaconescu a declarat că cele două ţări trebuie să aibă "o discuţie politică de fond privind delimitarea platoului continental şi a mării teritoriale, cu Bulgaria. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina şi cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluţionate, pe care o să le punem în discuţie, o spun cât se poate de formal dacă doriţi, împreună cu partenerii noştri".

Cristian Diaconescu a subliniat că zona în litigiu priveşte "chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele două state. E drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu e foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, nu văd de ce foarte rapid aceste lucruri nu pot fi rezolvate".

zona în litigiu priveşte chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele două state... este vorba de 17 km pătraţi...

MAE bulgar a reacţionat miercuri spunând că Bulgaria şi România negociază delimitarea spaţiilor din zona Mării Negre de peste 20 de ani şi a precizat că discuţiile se derulează într-o atmosferă prietenească, iar dosarul nu afectează relaţiile bilaterale.

La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că "este absurd ca în secolul al XXI-lea să se discute despre pretenţii teritoriale ale unor state membre UE", referindu-se la litigiul cu România.

Premierul Borisov a făcut această afirmaţie după ce liderul formaţiunii Ataka i-a cerut să prezinte o poziţie privind diferendul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor