Circ la şedinţa privind pensiile speciale. Solomon: Ce se întâmplă, au dat afară şi portarul din Ministerul Muncii?

Adrian Solomon
Loredana Diacu
10.12.2019

UPDATE: Cristian Seidler a cerut raport de adoptare pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi aleşilor locali, pentru ca ei să dea un exemplu. "Hai, măi, las-o!", au intervenit aleşii PSD.

Urmăriţi dezbaterile integrale în materialul video.

* * *

UPDATE: Dumitru Coarnă (SNPPC) - "Peste 5000 de oameni sunt cu hârtiile în mână să ceară pensionarea. Dacă daţi această lege vor pleca peste 5000 de poliţişti".

* * *

UPDATE: Şeful de comisie a propus o amânare, pentru ca Guvernul să dea un punct de vedere pe tema pensiilor ocupaţionale.

* * *

UPDATE: Adrian Mărăcineanu, fost deputat, a apărat şi el pensiile speciale pentru foştii parlamentari. Ideea stabilirii unor indemnizaţii pentru parlamentari este strâns legată de cea a stabilirii pentru magistraţi. Dreptul de pensie ocupaţională este un drept dobândit, nu poate fi modificat prin acte normative ulterioare. De asemenea, Mărăcineanu a mai susţinut că menţionarea termenului de speciale induce dispreţ pentru beneficiarii acestor pensii.

* * *

UPDATE: A pledat pentru menţinerea pensiilor "de serviciu" şi reprezentatul angajaţilor Curţii de Conturi, acesta susţinând că doar 604 persoane beneficiază de acest tip de pensie, că importanţa muncii este mare şi că oricum ies la pensie la vârsta aproape de cea standard pentru pensionare.

* * *

UPDATE: Sebastian Oprescu, preşedintele sindicatului naţional al funcţionarilor publici.

"Când vorbim de pensii nesimţite, nesimţit cine este, cel care ia pensia sau cei ce ne-au promis că după un anumit timp de activitate ne vom bucura de o pensie specială care să recunoască interdicţiile de care am avut parte exercitând-o? Aceste legi (privind pensiile speciale) sunt în conformitate cu directivele europene şi de aceea vă propun să votaţi împotriva acestei iniţiative legislative. PNL-ul a votat atunci când s-a aprobat pensia specială, când s-a votat pensia specială pentru diplomaţi a votat în unanimitate DA. Când aţi avut dreptate, atunci când aţi votat pentru aceste pensii de serviciu, ocupaţionale, sau acum când vreţi să le eliminaţi? Nu eraţi aceeaşi formaţiune politică?"

* * *

UPDATE: Reprezentantul aviatorilor pensionari a susţinut că a venit să transmită amărăciunea, dezamăgirea ba chiar groaza colegilor lui faţă de proiectele de lege vizând abrogarea pensiilor lor de serviciu.

"Pensia noastră este legală, este conformă cu legea 223/2007 şi modificările ulterioare. Personalul aviatic civil a fost întotdeauna categorie specială, cu pensie de serviciu, având în vedere riscurile, consumul fizic şi intelectual, speranţa redusă de viaţă cauzată de efectele negative ale zborului, responsabilitatea faţă de siguranţa vieţii a sute de pasageri şi a navei, care costă milioane de dolari... Nu suntem de acord cu nicio lege care să modifice regimul pensiilor speciale", a transmis reprezentantul pensionarilor aviatori.

* * *

UPDATE: Greferii anunţă că vor demara proteste începând de mâine dacă se abrogă pensiile speciale.

Alţi sindicalişti au ameninţat, la rândul lor, că dau statul în judecată.

* * *

UPDATE: Sindicaliştii din penitenciare au obiectat şi ei contra eliminării pensiilor speciale, susţinând că au un milion de ore neplătite şi că un Revelion şi Crăciun în penitenciar nu seamănă cu unul la hotel ARO. (...) Exact ca în Poliţie, avem un minim de 8000 de salariaţi... dacă anunţaţi că daţi această lege, mii de oameni pleacă.

* * *

UPDATE: La dezbateri a luat cuvântul şi Cătălin Trăistaru - preşedintele Sindicatului Naţional al Grefierilor - care a apărat pensiile speciale pentru breasla sa:

"Vreau să încep prin a vă spune că Justiţia nu se poate îndeplini fără grefieri. (....) Noi beneficiem de acelaşi regim de incompatibilităţi ca al magistraţilor. În măsura în care activitatea noastră se desfăşoară într-un interval de 12-14 ore.. (...) Şi ca să ajungem la mult discutata pensie ocupaţională, care e de fapt o pensie de serviciu, nu un privilegiu, noi beneficiem de ea, dar dublu condiţionat - 60 de ani vârstă şi 25 de ani vechime de specialitate. Nu văd unde e privilegiul.. (...) Vreţi să ne tăiaţi pensiile speciale, de acord, de mâine scoateţi-ne interdicţiile şi incompatibilităţile şi trecem pe principiul contributivităţii. Dar pentru perioada de muncă de până acum 20-30 de ani, statul român va trebui să ne dezdăuneze", a declarat Trăistaru.

* * *

UPDATE: Au luat cuvântul şi foşti ambasadori la pensie care au protestat faţă de faptul că în cazul lor pensiile speciale sunt numite privilegii. Aceştia au susţinut că ei au stat departe de copii, de soţie, că au plătit cotizaţii în valută etc. şi că-i nedrept să li se taie pensiile speciale.

* * *

UPDATE: Adrian Solomon continuă să pledeze pentru pensiile speciale pentru parlamentari -

"Înainte de război nu aveam incompatibilităţi pentru că munceam doar trei luni pe an, acum însă muncim non stop să dăm legi..."

* * *

UPDATE: La dezbateri a luat cuvântul şi Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

"Poliţiştii au regimul incompatibilităţilor, la fel ca magistraţii, aviatorii. De la Alexandru cel Mare încoace, militarii, poliţiştii au fost plătiţi din bugetul public. (...) Şi în plus, contribuim şi noi cu 25% la buget dar...

Problema e că dacă vreţi să ne scoateţi din aceste legi, scoateţi-ne şi din alte legi, să pot face şi alte activităţi să merg pe principiul contributivităţii.

Da, avem statut special şi pensie ocupaţională. Dar avem 20.000 deficit personal, în condiţiile astea noi muncim mai mult iar pontajele noastre nu au fost făcute niciodată corect. Nu vă bateţi joc de noi, nu vă bateţi joc de noi...

Eu vă rog să respingeţi propunerile USR şi PNL. Pe viitor putem discuta proiecte de lege dar nu încercaţi să veniţi la limita legii, cu diversiuni cu minciună publică".

* * *

UPDATE: Dezbaterile pe proiectele PNL şi USR vizând pensiile speciale au fost reluate, după ce anterior a fost dezbătută cu scântei OUG 114, şi alte proiecte legislative.

"Voi n-aveţi nimic cu magistraţii şi aviatorii, aveţi cu parlamentarii", s-a adresat şeful de comisie USR-ului, comentând faptul că proiectul este şi pe ordinea de zi.

"Avem probleme cu conceptul de pensii speciale în principiu", i-a răspuns deputatul USR Cristian Seidler.

"Toţi trebuie să fim egali în faţa legii şi nimeni nu trebuie să fie privilegiat. Toate legile din domeniu au creat în ultimii ani categorii de pensionari privilegiaţi care mănâncă anual 9 miliarde de euro din banii statului. Ori, restul oamenilor de rând care se pensionează pe principiul contributivităţii beneficiază de mai puţini bani individual. Cer să fie adoptată iniţiativa mea căci e mai cuprinzătoare decât cea a USR care nu elimină toate pensiile speciale ci le limitează", a declarat deputatul PNL Cristian Buican.

Secretarul de stat Ioana Constantin a prezentat poziţia Ministerului de Finanţe, care este de abrogare a pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor: "Susţinem abrogarea pensiilor speciale cu excepţia celor ale militarilor. Credem în principiul contributivităţii".

Discursul ei a fost întrerupt de pesedistul Solomon care a ţinut să o pună la punct, susţinând că e foarte firesc să existe două sisteme de pensii - unele ocupaţionale, adică ale unor categorii profesionale care să aibă nişte beneficii în plus, şi unele normale, pe principiul contributivităţii:

"Nu mă întrerupeţi, aţi pornit cu stângul în relaţia asta. Să vă calificaţi aici şi după să veniţi să daţi lecţii. (...) Există un sistem de pensii ocupaţionale (pensii speciale n.r.) şi unul bazat pe principiul contributivităţii.

(...) În ţara asta până acum 30 de ani a fost comunism, dar numai ordine n-a fost, fiecare a venit cu ideile sale. Statul şi-a asumat pensii ocupaţionale pentru ziarişti şi artişti, de exemplu. Sunt ziarişti de pe vremea aceea care au pensii cu peste 50%. (...) Poporul trebuie asumat ce înseamnă administrarea unor ţări. Statul când îşi asumă nişte obligaţii să le ducă mai departe. Nu din patru în patru ani să vină cineva şi ca la coloana infinitului să strângă de gât ţara asta".

Deputatul USR Cristian Seidler i-a dat replica: "Vă întreb retoric, de ce nu am putea avea pensii speciale şi pentru medici, asistente, am putea merge aşa la infinit pentru că fiecare categorie îşi aduce aportul. (...) Categoria de pensii speciale noi considerăm că sunt nişte beneficii care nu au la baza principiului contributivităţii şi trebuie să fie abrogate. Există şi situaţia pensiilor nesimţite, există persoane care au pensia mai mare decât venitul. Acest lucru încurajează nemunca, nu se poate ca prin nemuncă să beneficiezi de mai mulţi bani decât când lucrai".

* * *

UPDATE: Şedinţa s-a reluat. La lucrări a venit, din partea Ministerului Muncii, secretarul de stat Ioana Constantin.

Ironizată de preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, Adrian Solomon, secretarul de stat a explicat că a fost şi la Senat, acesta fiind motivul pentru care a întârziat câteva minute.

* * *

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor dezbate, marţi, iniţiativele legislative vizând eliminarea pensiilor speciale depuse de USR şi PNL. Camera Deputaţilor este for decizional pe acest proiect.

Şedinţa a debutat cu scântei, preşedintele de comisie ironizând faptul că reprezentanţii Ministerului Muncii n-au fost la 11.00 fix (ora de începere a şedinţei) în încăpere.

"Ce se întâmplă, au dat afară şi portarul, nu puteau să trimită nici un portar?! (...) După ce au dat toţi secretarii de stat afară, secretarul general, n-au mai lăsat niciunul de sămânţă, să îl trimită aici... ce se întâmplă, sunt varză?", a declarat Adrian Solomon.

Ulterior, social-democratul a suspendat şedinţa, pe motiv că guvernul nu are puncte de vedere referitor la alte proiecte pe ordinea de zi. Lucrările au fost supendate înainte să înceapă discuţiile despre pensiile speciale.

Revenind la cele două proiecte, iniţiativa USR vizează eliminarea pensiilor speciale cu excepţia celor ale magistraţilor şi militarilor care ar urma să fie plafonate la cel mult salariul de bază brut din ultima lună de activitate. Pe de altă parte, iniţiativa PNL vizează eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor