Cioloş: Ghinea m-a chemat să preiau USR la plecarea lui Nicuşor, dar eu nu particip la combinaţii şi conspiraţii

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Co-preşedintele USR PLUS Dacian Cioloş i-a răspuns lui Cristian Ghinea, care îi reproşase miercuri, într-un interviu la Europa FM, că a avut multe ezitări şi s-a lăsat aşteptat când a fost chemat să preia USR-ul după plecarea lui Nicuşor Dan. Ghinea sublinia că, din acest motiv, preferă să îl susţină pe Dan Barna în cursa pentru şefia partidului.

În replică, într-o postare publicată marţi seara, pe Facebook, fostul premier tehnocrat i-a reproşat voalat lui Ghinea că doreşte “să puncteze electoral” înaintea demarării procesului de votare online, care începe în această dimineaţă, şi explică motivele pentru care nu a dat curs chemărilor lui Ghinea.

Redăm în continuare răspunsul dat de Dacian Cioloş:

Da, este adevărat că am primit multe chemări din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR. Pe aceste invitaţii s-a şi clădit mitul că există o conspiraţie a tehnocraţilor de a-i lua partidul lui Nicuşor Dan, dar punctul nevralgic - cel care dărâmă tot acest mit - este faptul că eu nu am dat curs acestor invitaţii niciodată. Motivele sunt mult mai simple decât ar crede publicul larg şi probabil că din cauza simplităţii lor nu au fost luate în consideraţie. O să le expun aici, folosindu-mă de dorinţa lui Cristi Ghinea de a puncta electoral înainte de începerea votului intern:

1. Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficiile cu care sunt tentat. Am o carieră lungă în spate şi îndrăznesc să spun că este o carieră aşezată, onestă. Nu particip de felul meu la combinaţii şi conspiraţii, nu ies să strig în gura mare şi sunt rezervat pentru că ştiu prea bine că nimic nu este gratuit şi că doar propria muncă girează un succes real. Nu am dat curs invitaţiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru că nu acesta e genul meu de a face politică. Nu îmi doream să devin un pion într-o luptă pentru putere care ar fi trebuit să îmi pună mie pe tavă sau să-mi faciliteze accesul la o funcţie sau nişte beneficii. Am ales drumul mai lung şi mai complicat, poate, dar mai onest. Iar celor care se îndoiesc de spusele mele le recomand să înfrunte realitatea aşa cum e ea şi să nu mai creadă în conspiraţii. Dacă aş fi avut cea mai mică înţelegere cu Cristi Ghinea şi cu Dan Barna, astăzi aş fi avut o funcţie pe care nu aş fi meritat-o, iar ei nu ar fi luptat din greu în această campanie internă.

2. Înţeleg că există o diferenţă de viteză între noi. Eu aş spune-o mai elegant: există o diferenţă de viziune între noi şi sper că e o platformă pe care se poate construi. Nu sunt adeptul încoronărilor şi al mesianismului, nu sunt dornic să rămân dator nici unui „kingmaker” şi nu cred că vreunul dintre noi se poate coborî între supuşi pe care îi vindecă miraculos. E un model politic păgubos, pe baza căruia s-a scris istoria ultimei sute de ani în România. Cine ajunge în fruntea ştatului sau a unei organizaţii nu este înnobilat şi începe să împartă favoruri (de fapt, să plătească datorii). Nu. Ar trebui să înceapă să muncească şi să lase în urma lui o ţară sau o organizaţie mai bună decât cea pe care a primit-o. Candidăm ca să avem şansa de a munci pentru ceilalţi, nu pentru avantajul nostru şi pomenile pe care le împărţim la prieteni. Dacă aceste gânduri mă fac să fiu perceput ca fiind mai încet, cu o viteză în urmă sau indecis, fie, îmi asum toate acestea. Dacă Cristi consideră asta indecizie, e treaba lui.

3. Sunt total de acord cu Cristi Ghinea atunci când speră ca punţile între echipele din USR să nu se rupă aşa cum s-a întâmplat la PNL. Dar pentru că acest lucru să fie posibil e nevoie să nu mai gândim în paradigma că învingătorul ia totul. Cum spuneam şi mai sus, învingătorul nu ia nimic, doar munceşte mai mult şi are mai multă responsabilitate. Probabil că rar aţi văzut aşa ceva până acum în România, dar sunt liber să îmi susţin propria viziune politică. Sunt sătul să văd exuberanţa învingătorilor care îi umilesc pe cei învinşi într-o confruntare politică şi îmi displace jurământul de răzbunare al celor învinşi şi care se simt umiliţi pe veci de cei care au câştigat. Nu mă joc cu focul şi cred că cea mai mare calitate a unui om politic este să îi îmbrăţişeze pe cei care au pierdut pentru victoria să, nu să îi scoată din societate sau din organizaţie pe cei care l-au contracandidat.

Declaraţiile lui Cristi Ghinea la care fac referire le puteţi găsi aici şi vă las cu acelaşi gând: fie ca cel mai de folos organizaţiei în aceste momente să câştige şi fiecare dintre noi să se regăsească într-o organizaţie mai bună şi mai performantă, pentru că scopul ei este de a munci pentru România înainte de a ne împărţi noi funcţii unul altuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne