Cioloş: Corupţia duce la sărăcie cronică. Dacă înţelegem asta, avem de schimbat multe lucruri

Cu toţii, dacă înţelegem că fenomenul corupţiei duce la sărăcie cronică, avem de schimbat multe lucruri în comportamentul nostru, a opinat premierul Dacian Cioloş.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

Este nevoie de o continuare a luptei împotriva corupţiei cu "o focalizare, în anii următori, mai mult pe prevenţie şi pe educaţie", a apreciat miercuri, în cadrul unei dezbateri, premierul Dacian Cioloş.

"Cred că nu este suficient să avem justiţia care să lupte împotriva corupţiei. Cu toţii, dacă înţelegem că corupţia duce la sărăcie cronică, avem de schimbat multe lucruri în comportamentul nostru şi cu siguranţă aceste măsuri de luptă împotriva corupţiei ar putea duce şi la o eficienţă a acţiunii statului în economie şi în relaţie cu cetăţenii.

Din această perspectivă, noi am început cu acţiuni probabil mai mici sau mai nesemnificative, în aparenţă, şi anume măsuri de reducere a birocraţiei, de simplificare a legislaţiei, de clarificare a legislaţiei. Însă aceste măsuri, în anii care vin, trebuie dublate cu susţinere politică în mod foarte clar", a declarat Dacian Cioloş.

Potrivit premierului, aceste măsuri trebuie dublate şi de o reformă a administraţiei publice pentru mai multă eficienţă în administraţie şi pentru o orientare spre rezultat şi spre cetăţean.

"Această reformă a administraţiei publice nu se va putea face fără o depolitizare care pentru mine nu înseamnă o eliminare a politicului din relaţia cu administraţia, ci o clarificare şi o delimitare clară a relaţiei dintre politic, politicul guvernamental, şi administraţia publică", a adăugat Dacian Cioloş.