Ciolacu se poziţionează de partea CCR în disputa cu CJUE: MCV-ul e nedrept cu România de multe ori

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a poziţionat marţi de partea CCR-ului care a contestat practic decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind supremaţia dreptului european asupra legislaţiei naţionale. Totodată, Ciolacu a criticat MCV-ul, catalogându-l ca fiind ”nedrept de multe ori” cu România.

Ciolacu a mai susţinut că MCV-ul trebuie scos.

”Înţeleg că există o decizie a CCR în ceea ce priveşte o Constituţie a României. Pentru mine lucrurile sunt foarte clare. Ambele mecanisme, MCV, sunt nedrepte cu România de multe ori. E o temă falsă pentru că nu a existat niciun abuz.

Mi se pare că aceste mecanisme (MCV, n.red.) trebuiau scoase din România. O spun foarte responsabil că au existat derapaje în România. Am toleranţă zero la corupţie, dar şi la drepturile fundamentale ale oamenilor”, a declarat Ciolacu, citat de B1.ro.

Context

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că judecătorii naţionali sunt independenţi faţă de deciziile Curţilor Constituţionale dacă acestea contravin dreptului Uniunii Europene, putând să nu le aplice fără riscul de a fi anchetaţi disciplinar, se arată într-un comunicat al CJUE.

Mai mult, în documentul citat, CJUE a reiterat că recomandările adresate României de către Comisia Europeană, în cadrul MCV, au caracter obligatoriu.

Iată câteva dintre argumentele CJUE:

* Dreptul european are întâietate în faţa dreptului naţional, dacă deciziile CCR contravin dreptului european.

* Interesele financiare ale UE nu pot fi lăsate neprotejate ca urmare a aplicării unor decizii CCR care contravin dreptului european.

* Apare riscul de prescripţie în dosarele penale ca urmare a aplicării unor decizii CCR care contravin dreptului european.

* Instanţele nu pot lăsa neapărate interesele financiare ale Uniunii Europene prin aplicarea unor decizii ale unor Curţi Constituţionale lipsite de independenţă politică.

Potrivit sursei citate, decizia Curţii de Justiţie a UE a fost luată în mai multe cazuri, printre care şi cele în care Înalta Curte a întrebat CJUE dacă poate lăsa neaplicate deciziile CCR privind aşa-zisa nelegală compunere a completurilor de 3 şi 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai multe informaţii pe acest subiect aici.

Mai precizăm că atât preşedintele Iohannis, cât şi premierul Ciucă s-au poziţionat în favoarea aplicării prioritare a dreptului european când au fost întrebaţi de presă pe acest subiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne