Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că în cazul în care, în luna decembrie, Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Schengen, ţara noastră va ataca la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) refuzul Vienei.
“În primul rând trebuie să existe un vot de veto din partea Austriei. Votul de veto de data trecută nu mai poate fi invocat, fiindcă a ieşit din termen. El ar fi trebuit invocat într-o anumită perioadă. Nu ştiu dacă atunci s-ar fi impus în mod deosebit să venim... Dar acum eu cred că se impune de a se veni cu un atac la Curtea Europeană de Justiţie.
Tabloul este mult mai mare şi nu este atât de simplu să spui da sau nu sau când o fac. Eu cu certitudine, dacă vreţi să simplificăm, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Schengen voi ataca la CJUE”, a susţinut premierul.
De asemenea, Ciolacu a afirmat că doreşte ca în acest demers să aibă ca parteneri Consiliul European, Parlamentul European şi Comisia Europeană, adăugând că acestea şi-au exprimat suportul pentru România în problema Schengen.
“Mai mult, eu doresc ca în acest demers, şi e un atac al statului român, nu al unei persoane fizice... Eu vreau să am partener în acest atac pe care îl fac la CJUE Consiliul European, care mă susţine şi a declarat, Parlamentul European, care susţine România şi a declarat, şi Comisia Europeană, care ne susţine şi a declarat. Deci lucrurile nu sunt atât de comode pentru domnul prim-ministru [Karl] Nehammer”.
În plus, Ciolacu a mai transmis că statul român va folosi tot ceea ce are “la îndemână, şi tot ceea ce este legat de acest subiect şi tot ce este legal de făcut, fiindcă locul României este în spaţiul Schengen”.
“Sunt două momente. În octombrie este prima şedinţă JAI, în decembrie aveam a doua şedinţă JAI. Amândouă sunt sub preşedinţia Spaniei şi ţin legătura cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, în ceea ce priveşte trecerea pe ordinea de zi. Există toată deschiderea din partea primului ministru Pedro Sanchez şi toată susţinerea ca România să adere la Spaţiul Schengen”, a continuat Ciolacu.
Totodată, şeful Executivului a declarat că, “în acest moment, cu Reprezentanţa şi cu Ministerul de Externe, vedem care sunt paşii cei mai buni. Există şi un vot împotriva Bulgariei, exercitat de către Olanda. Între timp s-a ridicat MCV-ul şi României şi Bulgariei. Aşteptăm şi o decizie a Olandei, să vedem dacă putem să mergem în continuare la pachet”.
Nu în ultimul rând, Ciolacu a precizat că, în cazul în care este nemulţumită de Schengen, Austria poate ieşi din acest spaţiu şi să îşi construiască garduri la graniţă:
“Eu n-am să fiu niciodată ipocrit, nu pot să spun că nu am nimic cu România şi că spaţiul Schengen este depăşit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croaţia. E o întrebare legitimă nu a mea, ca şi prim-ministru, e o întrebare legitimă a românilor pentru prim-ministrul Nehammer. Dacă este atât de distrus Schengenul, eu nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să îşi facă ziduri kilometrice cu sârmă ghimpată şi electrice. Nu am nicio problemă. Dacă Austria îşi doreşte această abordare cu garduri, să şi le plătească, să iasă din Schengen şi noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen-ului fără probleme”.
Vă invităm să urmăriţi materialul video.