Ciolacu, hotărât să arunce în aer bugetul: Eu cred că PMP, UDMR, Pro România vor vota

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (PSD)

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că speră ca reprezentanţii PMP, UDMR, Pro România, ALDE şi parlamentarii independenţi să voteze, marţi, majorarea cu 40% a punctului de pensie, aceasta deşi foruri internaţionale, economişti, analişti financiari au explicat că o astfel de majorare este nesustenabilă şi va arunca în aer bugetul.

"Vom intra mâine în plenul reunit cu proiectul de rectificare şi vom face modificările ca legile votate în parlament, e o lege votată, să se respecte, respectiv să fie mărite pensiile cu 40%. Am auzit şi eu guvernatorul Băncii Naţionale, care a spus că s-au împrumutat aproape 7 miliarde de euro în şapte luni, respectiv un miliard de euro pe lună. Să vină să ne spună unde sunt aceşti bani şi de ce nu avem bani să mărim pensiile. (...) Eu cred că liderii atât PMP, cât şi UDMR, Pro România mi-a confirmat, domnul Tăriceanu a zis că votează în continuare... Am avut discuţii şi cu minorităţile, sper că sunt consecvenţi în continuare, au votat şi data trecută mărirea pensiilor cu 40%", a declarat Ciolacu, citat de Agerpres, luni seara, la TVR 1.

Întrebat dacă sunt bani pentru majorarea pensiilor, Ciolacu a răspuns: "Bineînţeles că sunt".

Reamintim că cele două camere ale Parlamentului se vor întruni marţi în şedinţa de plen reunit pentru a vota rectificarea bugetară. Anterior, în comisiile de resort s-a votat raport de adoptare cu amendamente a rectificării bugetare, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Cel mai important amendament abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%, lucru care, potrivit liberalilor, dar şi analiştilor financiari şi forurilor internaţionale, ar arunca în aer bugetul.

Mai mult, deşi o astfel de majorare ar putea fi susţinută doar prin împrumuturi, comisiile au adoptat şi un amendament marca Teodorovici care stipulează că Guvernul nu mai poate creşte datoria publică peste 40% din PIB, aceasta când în prezent datoria publică este deja la 42,2% din PIB. Deci practic PSD împinge bugetul spre implozie.