Ciolacu a reuşit. Îl lasă pe Ciucă să deconteze pentru greva profesorilor. A blocat rotativa. Premierul NU îşi depune mandatul

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca (Captura video)
Loredana Diacu
26.05.2023

Ieşit în conferinţă de presă alături de partenerii săi de guvenare, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor, premierul Ciucă a anunţat că NU îşi va depune mandatul astăzi, aşa cum intenţiona să o facă pentru a îi preda ştafeta liderului PSD.

Motivul invocat: greva profesorilor.

"Avem în vedere să continuăm dialogul cu sindicatele din învăţământ şi să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice!", a declarat Ciucă.

Anunţul vine în condiţiile în care profesorii sunt în grevă, iar Marcel Ciolacu a anunţat, acum câteva zile, că va suspenda discuţiile pentru rotativa guvernamentală până la rezolvarea situaţiei. Astfel, atât Ciolacu cât şi PSD evită responsabilitatea pentru dezamorsarea situaţiei, cât şi decontarea publică şi electorală pentru lipsa soluţiilor.

Redăm integral discursurile lui Ciucă, Ciolacu şi Kelemen. Merită menţionat că niciunul din cei trei lideri ai coaliţiei la guvernare nu a stat să răspundă la întrebările presei.

Nicolae Ciucă

Bună dimineaţa! Doamnelor şi domnilor, dragi români, am preluat mandatul de prim-ministru într-o perioadă care era similară cu cea de acum, în care nu erau problemele rezolvate şi am putut atunci să găsim soluţii pentru ceea ce a însemnat criza sanitară, criza din energie, a urmat apoi conflictul din Ucraina, toate consecinţele crizei economice, inflaţia şi împreună coaliţia de guvernare, împreună cu dumneavoastră toţi, am reuşit să depăşim aceste crize succesive şi suprapuse. Am trecut, de asemenea, prin toate acestea, asumându-ne cu responsabilitate şi identificând soluţii împreună cu dumneavoastră pentru toate aceste probleme. Nu aş vrea să le repet acum, pentru că le cunoaşteţi cu toţii foarte bine.


Guvernul pe care îl conduc, şi este un guvern care are o susţinere politică, o susţinere parlamentară consolidată - suntem aici în faţa dumneavoastră împreună cu preşedintele Partidului Social Democrat, împreună cu domnul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. Am căzut cu toţii de acord că singura şansă pentru noi să putem să depăşim toate aceste probleme este să realizăm o coaliţie politică stabilă, ceea ce am şi realizat. Putem să afirmăm că prin această stabilitate politică am putut să gestionăm şi criza energetică, am putut să asigurăm şi consecinţele războiului din Ucraina, am putut să gestionăm şi efectele inflaţiei şi cu toţii am putut să constatăm că, începând de anul acesta, inflaţia a început să scadă şi există premise ca până la sfârşitul anului să avem o scădere a inflaţiei sub două cifre şi consider că toate aceste măsuri ne-au asigurat şi creşterea economică, România fiind ţara din Europa care a avut a treia cea mai mare creştere economică atât anul trecut, cât şi în primul trimestru din anul acesta.


Am considerat că măsurile noastre trebuie să fie îndreptate pentru a face în aşa fel încât cetăţenii să nu resimtă toate aceste consecinţe şi să putem să trecem mai uşor peste ele. Am considerat că prin investiţii putem să asigurăm creşterea economică, iar anul trecut absorbţia de fonduri europene şi valoarea investiţiilor străine directe a fost de aproximativ 22 de miliarde de euro, ceea ce este un record pentru ţara noastră.

Am stabilit, de asemenea, la nivel politic, că la jumătatea perioadei din momentul în care am decis să înfiinţăm această coaliţie, până la alegerile de anul viitor, adică la un an şi jumătate din noiembrie 2021 până acum, trebuie să facem în aşa fel încât să continuăm să asigurăm coerenţa stabilităţii politice, coerenţa politicilor guvernamentale şi la jumătatea acestei perioade să-mi depun mandatul şi în felul acesta el să fie preluat de către domnul preşedinte Marcel Ciolacu.

Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condiţii în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. Ţinând cont de faptul că aşa cum până acum, împreună cu dumneavoastră am găsit soluţii, aşa cum până acum nu am dat înapoi în faţa responsabilităţii, după discuţiile pe care le-am avut la nivelul coaliţiei şi aseară şi în această dimineaţă, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învăţământ, am decis să menţinem acest dialog astfel încât să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice şi să facem în aşa fel încât, pe baza înţelegerii şi raţiunii, împreună cu dumnealor, să găsim soluţii, doar că aceste soluţii nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Sunt probleme care au fost acumulate în timp, în peste 30 de ani.


Ceea ce am făcut pentru învăţământ, aşa cum am declarat şi ieri la Cluj, a fost să demonstrăm că în acest an şi jumătate această coaliţie şi-a asumat dezvoltarea şi modernizarea sistemului de educaţie. Am alocat în acest sens sume considerabile faţă de ceea ce au însemnat până nu demult doar vorbe. Din 2022 până astăzi au fost alocate educaţiei suplimentar 8 miliarde de lei de la bugetul de stat.

Am asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă alocarea a 3,6 miliarde de euro tocmai în tot ceea ce înseamnă modernizarea şi reforma sistemului de învăţământ, a tot ceea ce înseamnă suportul tehnic şi, desigur, pregătirea şi specializarea cadrelor didactice. Suntem, de asemenea, conştienţi de nevoia de a ridica nivelul de salarizare a cadrelor didactice nu doar la nivelul aşteptărilor dumnealor, ci la nivelul de recunoaştere pentru ceea ce înseamnă haina de profesor, de cadru didactic în România. Este foarte clar că ne dorim cu toţii ca viitorul acestei ţări să poată să aibă predictibilitate. Viitorul ţine de educaţia copiilor noştri, de nivelul, de standardul de educaţie al copiilor noştri. Ori toate acestea se fac nu doar prin alocarea de resurse, ci toate acestea se fac prin asigurarea unui cadru cât mai bine aşezat şi cât mai complex în ceea ce priveşte atât dotarea tehnică a sistemului de învăţământ, cât şi pregătirea şi specializarea tuturor cadrelor didactice, precum şi printr-un nivel de salarizare. Doar că, în acest moment, încă o dată, făcând apel la raţiunea tuturor cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecţională să dezechilibrăm întreg sistemul şi întreg bugetul de stat.

Revenind la ceea ce avem de făcut în viitor, în viitorul pe termen scurt, adică în zilele următoare, vom continua să menţinem dialogul cu sindicatele, vom continua să discutăm cu dumnealor, le-am pus în faţă toate datele cât se poate de onest şi de real şi sperăm ca, în final, pe măsura încrederii pe care suntem convinşi că o vom dobândi, până la urmă, în urma acestui dialog, să ajungem la o concluzie, la o soluţie pentru protestul pe care dumnealor l-au declanşat.

Cred, de asemenea, că este foarte important să menţionăm că măsurile pe care le-am luat şi le-am prezentat dumnealor în acest moment nu fac nimic altceva sau nu au fost îndreptate în altă direcţie decât în aceea de a le demonstra că tot ceea ce spunem ne asumăm. De altfel, pe întreaga perioadă de guvernare nu am zis nimic sau nu ne-am angajat la nimic, dacă nu am finalizat. Tot ce ceea ce am zis, împreună cu dumneavoastră, încă o dată, şi recunosc şi subliniez acest lucru, am avut un dialog deschis cu întreg mediu asociativ, cu sectorul de business, cu toţi cei care au venit şi au vrut să îşi prezinte atât problemele, cât şi soluţiile şi ne-au fost de mare ajutor, pentru că am putut să venim şi să adaptăm atât măsurile de ordin legislativ, cât şi cele de ordin administrativ la realitate, la ceea ce oamenii vin să ne sesizeze că trebuie să rezolvăm.

Acelaşi lucru îl vom face şi în continuare, în dialogul pe care-l vom avea cu societatea civilă, cu sindicatele, în mod deosebit cu cele din învăţământ, şi le-am prezentat cât se poate de clar că în programul de guvernare, în măsurile pe care le-am luat, în pachetul de legi, educaţia rămâne pentru noi toţi o prioritate. Educaţia şi sănătatea sunt domeniile prioritare fie pentru guvernul acesta, fie pentru oricare guvern care îşi va asuma responsabilitatea şi sunt chestiuni cât se poate de sincere şi de oneste. Nu am făcut niciun fel de menţiune despre ceva anume, care, într-un final, să nu fi fost rezolvat, să nu fi fost soluţionat în.
În atare condiţii, aşa cum am menţionat mai devreme, am avut discuţii până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineaţă şi am convenit ca până la soluţionarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul şi să îmi asum în continuare responsabilitatea funcţiei de premier. În felul acesta, sper să fie create condiţiile astfel încât, într-o perioadă de timp cât mai scurtă, să putem să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliţiei. Vă mulţumesc.

Marcel Ciolacu: Domnule prim-ministru, domnule preşedinte, de fapt şi de drept, această guvernare nu este doar despre stabilitate, este şi despre, aşa cum spuneaţi dumneavoastră despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută, înaintea discuţiilor politice, trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate, mai ales că o grevă generală presupune şi o încărcătură emoţională deosebită, mai ales că vorbim de greva generală a profesorilor. Învăţământul reprezintă unul dintre stâlpii societăţii, care priveşte atât prezentul, cât şi viitor.

Consider că decizia luată de noi trei, co-preşedinţii acestei coaliţii, este o decizie corectă, este o decizie pe care ne-o asumăm împreună.

Împreună să continuăm - eu, din calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, reprezentând Legislativul, dumneavoastră în calitate de prim-ministru, reprezentând Executivul - să soluţionăm cât mai rapid această problemă categoric legitimă, venită din partea profesorilor, dar trebuie să avem totuşi şi echilibrul de a găsi momentele cele mai prielnice şi împreună ne-am asumat faptul că în programul de guvernare prioritatea numărul unu sunt profesorii şi sistemul de sănătate. Avem convenit un calendar împreună cu liderii din învăţământ şi încă o dată este un calendar foarte scurt, un calendar pe care mi l-am asumat împreună. Repet, cred că este decizia corectă ca să nu intrăm în discuţii politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor, urmând pe urmă să găsim tot împreună calendarul cel mai bun pentru a se face rotaţia. Mulţumesc mult!

Kelemen Hunor:

Bună dimineaţa, domnilor preşedinţi! În momentul în care noi am format această coaliţie acum un an şi jumătate, ştiam că trecem printr-o perioadă foarte dificilă, ne-am asumat împreună această responsabilitate, spunând că trebuie să existe o predictibilitate. În continuare sunt convins că e nevoie de predictibilitate, e nevoie de responsabilitate şi e nevoie de a întări încrederea în societate. Există emoţii în societate, cunoaştem problemele societăţii şi ne-am asumat să le rezolvăm.

În această perioadă, de când suntem la guvernare, am avut sigur, între ghilimele spun, dar dumneavoastră veţi înţelege exact ce vreau să spun, multe incendii. Cu o mână am stins incendiile, cu mâna cealaltă am construit, fiindcă acesta este rostul guvernării: să guvernăm pentru oameni, pentru societate şi asta am făcut, asta vom face şi în continuare.

Problemele din sistemul de învăţământ sunt cunoscute pentru Guvern şi pentru această coaliţie, pot fi rezolvate, rezolvarea este în mâna Guvernului, în mâna Parlamentului, şi rezolvarea trebuie să fie una etapizată. Dar da, avem nevoie de învăţământ de calitate, cum avem nevoie de servicii de calitate, servicii publice de calitate pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate şi vom reuşi să le rezolvăm, aşa cum am reuşit şi până acuma, din 2020, şi apoi din 2021. Aseară am decis împreună, aşa cum au zis şi colegii mei, să continuăm în această formulă cu Nicolae Ciucă premier şi să dăm răspuns exact aşa cum doreşte societatea şi aşa cum ne-am asumat în programul de guvernare.

De aceea, eu sunt în continuare optimist, am încredere în forţele noastre şi am încredere în oameni că ştiu că trecem printr-o perioadă grea, dar, în acelaşi timp, avem o şansă uriaşă. România în acest deceniu poate să traverseze şi va traversa un drum, la capătul drumului vom avea o societate mult mai bine dezvoltată, cu servicii publice bune, cu instituţii stabile, cu instituţii care răspund la nevoile oamenilor şi această responsabilitate nu o vom plasa în altă parte decât în această formulă, pe care noi împreună ne-am asumat-o. Vă mulţumesc pentru atenţie!

Declaraţiile integrale, în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor