Ciocniri între poliţia greacă şi protestatari
Poliţia greacă s-a ciocnit marţi cu o parte din miile de grevişti din Atena, care protestează împotriva ultimelor măsuri de austeritate pe care guvernul încearcă să le impună pentru a satisface cerinţele creditorilor internaţionali ai ţării, potrivit VOA.
Unii demonstranţi au ocupat treptele parlamentului şi au aruncat cu pietre în poliţie, care a tras cu gaze lacrimogene şi i-a lovit pe unii dintre ei cu bastoanele. O mână de protestatari au ars un steag german şi un steag nazist, în semn de protest faţă de rolul pe care Germania, cea mai mare putere economică a Europei, l-a jucat în cererea de reforme economice greceşti. Greva generală de o zi, a doua din acest an, a perturbat serviciile de transport şi a închis serviciile guvernamentale, şcolile şi unele magazine.
Protestul a avut loc tocmai când oficialii guvernamentali aveau programat să se întâlnească în decursul zilei, pentru a încerca din nou să ajungă la un acord privind mai multe măsuri de austeritate solicitate de creditori ţării.
Creditorii internaţionali au cerut celor trei partide politice fracţionare ale Greciei să se pună de acord în legătură cu impunerea de noi reduceri bugetare. Creditorii au declarat că se tem că, dacă nu există un consens uniform, câştigătorul în alegerile naţionale planificate în această primăvară ar putea renunţa la reducerile de cheltuieli.
Grecia a susţinut luni seara că va desfiinţa în acest an 15.000 de locuri de muncă din guvern, în timp ce va lua în considerare o reducere abruptă a salariului minim pe ţară şi alte modificări.
Principalele sindicate şi principalii angajatori ai ţării au respins planurile guvernului de reducere a salariilor, spunând că au suferit deja pierderi semnificative datorită reducerilor de cheltuieli şi creşterilor fiscale anterioare.
În ciuda câtorva săptămâni de negocieri, Grecia nu a fost în măsură să finalizeze un acord cu marile instituţii financiare internaţionale pentru a reduce 130 de miliarde de dolari din datoria ţării, jumătate din suma pe care le-o datorează. În plus, guvernul de la Atena doreşte să stabilească detaliile pentru un nou plan de salvare în valoare de 170 de miliarde de dolari, al doilea în doi ani, de la Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.