Cine sunt românii care vor primi de la stat 500 de lei pentru ochelari. Ce prevede Ordonanţa adoptată de Guvernul Ciolacu

. (Photos.com)
Andrei Popescu
28.05.2024

Autorităţile şi instituţiile publice vor deconta angajaţilor ochelari sau alte dispozitive de corecţie speciale în limita sumei de 500 de lei/persoană, potrivit ordonanţei adoptate săptămâna trecută de Guvern, la scurt timp după ce a fost pusă în dezbatere.

Măsura se vrea un răspuns la o decizie mai veche a Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene (CJUE), dar şi o protejare a resurselor financiare ale statului de pretenţiile prea mari ale lucrătorilor de la stat. O chestiune criticabilă e că nu s-a oferit nicio explicaţie pentru modul cum s-a ajuns la suma de 500 de lei ca plafon de decontare, relatează Avocatnet.ro.

“Art. V- (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în aplicarea prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile şi instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, vor deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, achiziţia de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.

(2) Lucrătorii din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice beneficiază de dreptul prevăzut la alin. (1) în baza rezultatelor examenului oftalmologic, care atestă faptul că pentru desfăşurarea activităţii este necesară folosirea de dispozitive de corecţie speciale, respectiv că este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.

(3) Normele de aplicare a prevederilor alin. (1) şi (2) se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Ministerului Finanţelor”, prevede OUG nr. 53/2024, apărută vineri în Monitorul Oficial.

Potrivit site-ului citat, faţă de forma pusă iniţial în vigoare a proiectului, la Ministerul Muncii, în ordonanţă verbul “pot” (deconta) a fost înlocuit cu “vor” (deconta). Astfel, Guvernul a înţeles că nu se poate lăsa la discreţia autorităţilor/instituţiilor respectarea unei obligaţii prevăzute de legislaţia de SSM şi aplicabile de ani de zile.

De asemenea, Guvernul a mai pus în ordonanţă şi faptul că va urma un set de norme de aplicare privind aceste decontări - în acest sens, ar trebui să vedem că se emite o hotărâre de Guvern în acest sens cel târziu spre finalul lunii viitoare.

Acum mai bine de un an, o decizie a CJUE a confirmat, într-o speţă din România, că ochelarii necesari corectării problemelor de vedere legate de muncă la ecran intră sub incidenţa echipamentelor de protecţie pentru care angajatorul ar putea fi obligat să suporte costurile. Deşi nu vorbim de norme noi, decizia Curţii s-a viralizat la începutul anului trecut printre angajaţii din România şi tot mai mulţi angajatori s-au trezit cu cereri privind decontarea ochelarilor de atunci. Inclusiv cei de la stat, desigur.

Conform avocatnet.ro, nici HG nr. 1028/2006 (o normă oricum destul de învechită), nici interpretarea CJUE nu dau dreptul necondiţionat la decontarea ochelarilor.

Altfel spus, continuă site-ul citat, doar pentru că angajatul aduce o factură privind ochelarii săi de vedere noi nu înseamnă că angajatorul e obligat să o suporte. În mediul privat, cel puţin, e recomandată urmărirea recomandării medicului de medicina muncii, apoi consultul oftalmologic şi abia apoi, cu factura şi recomandarea medicală în mână, să se pună problema de decontare. Tot în privat s-a pus repetat problema unui plafon sau a unui interval de decontare: cât ar trebui să acopere angajatorii, dacă doar lentilele sau şi ramele, cum să se procedeze când ramele au costuri semnificativ mai mari decât lentilele şi tot aşa. Chestiunea costurilor are valenţe diferite la privat însă, din perspectivă fiscală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor