Cine are şanse să ajungă preşedinte? Politolog: Dacă alegerile ar fi azi, Călin Georgescu. Pe 4 mai, candidatul coaliţiei

Călin Georgescu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
15.01.2025

Dacă alegerile prezidenţiale ar avea loc astăzi, cel mai probabil le-ar câştiga pro-rusul Călin Georgescu, însă pe 4 mai, când a fost fixat primul tur, va câştiga posibilul candidat comun al coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR, a afirmat politologul Andrei Ţăranu, în emisiunea "În Opoziţie cu Denise Rifai".

Jurnalistă: Bine, ce şanse are? Mergem pe acest scenariu, coaliţia rămâne bloc. În fapt, candidatul, să spunem, se decide după aceste sondaje, nu vreau să-l mai numesc Crin Antonescu, pentru că nu ştim dacă el va rămâne. Ce şanse are candidatul susţinut de această coaliţie de guvernare să câştige în faţa celuilalt candidat susţinut de blocul suveranist, extremist, fascist, în contextul acestei stări de... Simţiţi şi dvs. ce se întâmplă în societate.

Andrei Ţăranu: Simt. Asta e adevărat. Sunt foarte mulţi cei care s-au hotărât să iasă la vot şi vor vota raţional, corect, pro-occidental, dar sunt şi foarte mulţi nemulţumiţi care vor vota... vot de blam împotriva clasicului politic, oricare ar fi acesta.

Jurnalistă: Cine are şanse astăzi să ajungă preşedintele României?

Andrei Ţăranu: Astăzi... astăzi... în clipa de faţă, cel mai probabil Călin Georgescu. În 4 mai, cel mai probabil candidatul coaliţiei, pentru că votul raţional este destul de important în România. Dacă o să vă uitaţi, până la urmă, voturile pe care le-au câştigat Călin Georgescu plus George Simion...

Jurnalistă: La ultimele alegeri nu a fost deloc vorba despre un vot raţional. Nici voturile obţinute de Elena Lasconi, nici voturile obţinute de Călin Georgescu, sunt voturi clar anti-sistem.

Andrei Ţăranu: Voturile au fost anti-sistem, dar nu înseamnă că sunt iraţionale, cel puţin înspre doamna Lasconi. Mai degrabă, dacă-mi permiteţi, de ce l-ar fi votat cineva pe domnul Ciucă dacă nu avea o motivaţie strict politică şi clientelară? Pentru că domnul Ciucă nu prea avea absolut nimic.

Au fost multe voturi raţionale care s-au dus înspre domnul Geoană şi înspre domnul Cristian Diaconescu pe principiul competenţei. Ei nu vor mai candida şi probabil voturile astea se vor duce înspre acel candidat. De asta vă spuneam că... sigur, câteodată numărătoarea, matematica, este destul de importantă, mai ales în condiţiile astea.

Până la urmă, cu totul si cu totul, tabăra fascistă nu poate obţine mai mult de 30 şi ceva, 35 este deja foarte mult. Ei au obţinut undeva la 32,8% în alegerile parlamentare pe care le putem considera un fel de sondaj de opinie. Doar că acest sondaj nu va rămâne până în iunie. Adică se vor dezechilibra foarte multe lucruri până atunci. Aşa că, cum să spun, vorbim doar de momentul în care ne aflăm şi pe care avem nişte date relative. Nu cred că ei pot să obţină mai mult.

În primul rând, o parte dintre cei care l-au votat hipnotizaţi pe Călin Georgescu, între timp s-au speriat ei înşişi de ceea ce au făcut. Şi asta o vedem prin reacţiile pe care le-au avut mai ales cei din diaspora. Pentru că nu l-au cunoscut. Ei au venit pe un vot negativ, aşa cum spuneţi. A fost şi un efect de bulă. Hai să votăm împotriva nenorociţilor ăia din ţară care ne-au alungat. Dar în momentul în care şi-au dat seama că s-ar putea să se trezească pentru că România e scoasă din Uniunea Europeană şi ei nu vor mai fi în diaspora, ci vor trebui să se întoarcă în România pe care nu o suportă. Ăsta a fost motivul pentru care mulţi dintre ei s-au predat şi au spus: Staţi că nu mai facem.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor