Cine ar putea fi prezidenţiabilul din PDL. Începe lupta pentru putere

Candidaţi la şefia PDL. În imagine, Emil Boc, Vasile Blaga şi Traian Băsescu
Candidaţi la şefia PDL. În imagine, Emil Boc, Vasile Blaga şi Traian Băsescu (Epoch Times România)

Democrat-liberalii s-au întrecut în declaraţii vineri, după ce preşedintele Traian Băsescu a făcut câteva aprecieri deloc laudative la adresa lor şi a evoluţiei partidului în ultima vreme. Şeful statului a precizat că PDL are un prezidenţiabil, dar nu a făcut public numele acesteia, lucru care a lăsat loc speculaţiilor.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că nu ştie la cine se referea Băsescu şi a apreciat că Emil Boc ar putea fi o soluţie. În schimb, Blaga a atras atenţia asupra atitudinii schimbate a preşedintelui în ceea ce îi priveşte pe Ponta şi Dragnea.

"Nu ştiu, văd că dintr-o dată sunt foarte buni Ponta şi Dragnea, asta am înţeles de la domnul preşedinte. Ponta şi Dragnea erau cei care înainte conduceau ostilităţile împotriva lui Băsescu. Acum văd că a reevaluat din nou, se pricepe la reevaluări foarte bine", a afirmat Blaga.

Blaga şi Băsescu se contrează în declaraţii

Aprecierea făcută de Blaga vine după ce preşedintele Băsescu a declarat că PDL seamănă acum în interior cu FSN şi nu îl mai poate ajuta. Şeful statului a mai criticat actuala conducere a PDL şi pe Blaga pentru îndepărtarea echipei lui Emil Boc din fruntea partidului.

Liderul PDL a răspuns criticilor afirmând: "Partidul ăsta, cu conducerea asta, este cel care a salvat democraţia în România în vară şi inclusiv pe domnia sa". Blaga i-a mai amintit preşedintelui despre mitingurile pentru referendumul din 29 iulie 2012 şi la care pe scenă nu urca niciodată Elena Udrea, ci el. "PDL de acum e PDL din vară care a apărat statul de drept şi pe domnul preşedinte", a concluzionat Vasile Blaga.

În privinţa candidatului susţinut de Băsescu pentru preşedinţia partidului, Blaga a atras atenţia că Băsescu intervine pentru a doua oară într-o competiţie internă a partidului şi că 22 de milioane de români ştiu că şeful statului o susţine pe Elena Udrea. "Iată ca domnul preşedinte Traian Băsescu pentru a doua oară intervine într-o competiţie internă în partid, care nici măcar nu e declanşată. Că domnul preşedinte o susţine pe doamna Udrea ştiu 22 de milioane de români", a declarat Blaga.

Ce susţine Udrea

Liderul PDL Elena Udrea, care şi-a lansat candidatura la şefia PDL, a declarat că în partid competiţia trebuie dusă "cu onestitate şi până la capăt", iar despre susţinerea preşedintelui Băsescu a precizat că nu este singulară şi că opinia acestuia este împărtăşită şi de alţi oameni din partid.

"Nu neapărat. Abordarea domnului preşedinte seamănă foarte mult cu ceea ce gândesc foarte mulţi dintre membri de partid, foarte mulţi dintre liderii Partidului Democrat Liberal şi cred că asta este cel mai important. Seamănă foarte mult cu ce gândeşte o parte importantă dintre cei din presă, din societatea civilă, dintre cei care sunt atenţi la viaţa politică şi anume că PDL se află într-un moment de cotitură, într-un moment de răscruce, în care trebuie să se regândească, să se reconstruiască. Ceea ce se întâmplă acum ne arată dacă PDL continuă să fie lipsit de energie, de direcţie, de perspectivă, aşa cum există percepţia că e astăzi, nu va avea un viitor politic şi în nici un caz nu va mai putea fi un partid care să poată să câştige alegerile".

Udrea a mai precizat că se aşteaptă să câştige alegerile din partid: "Cred că voi câştiga aceste alegeri, pentru că eu consider că am mai multă forţă şi mai multă determinare să lupt cu actuala putere, am o experienţă de război politic cu adversarii, de-a lungul celor opt ani de când fac politică şi îmi doresc ca PDL să ajungă în această epocă pe care eu o numesc epoca post-Traian Băsescu a partidului, să ajungă să fie capabil să câştige alegeri, fără un lider providenţial, pentru că nu mai are un astfel de lider".

În privinţa candidatului la Preşedinţie despre care a vorbit preşedintele Băsescu, Udrea a afirmat că nu ştie despre cine este vorba, dar în opinia ei, Emil Boc ar fi o persoană potrivită.

"Eu nu ştiu la cine s-a referit domnul preşedinte, dar mă gândesc că domnul Emil Boc ar putea să fie prezidenţiabilul de peste un an şi jumătate al partidului, având în vedere faptul că mandatul de prim-ministru al lui Emil Boc începe să fie regândit, reevaluat, prin comparaţie cu ceea ce se întâmplă acum, cu ceea ce face actualul Guvern USL şi actualul prim-ministru, Victor Ponta", a precizat Udrea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne