Cimitire supra-aglomerate în China. Ce soluţie au găsit autorităţile

Ceremonie funerară în masă, pe mare, în China (Youtube - captură ecran)
D.B.
24.04.2023

În ultimii ani, îmbătrânirea populaţiei chineze precum şi un proces accelerat de urbanizare au făcut ca terenurile funerare, în special cele din oraşe, să se împuţineze din ce în ce mai mult, preţurile lor ajungând la peste 14.000 USD, informează un material publicat în The Guardian.

Xiao Hu nu s-a gândit vreodată că va ajunge să îşi câştige traiul din afaceri cu morţi. Ani de zile a lucrat în afacerea de familie, oferind excursii cu barca turiştilor care vizitau Zhoushan, un arhipelag în largul coastei de est a Chinei continentale. Dar, în ultimii ani, faptul că este aproape de mare şi de dealurile presărate cu temple ale Muntelui Putou - unul dintre cei patru munţi sacri ai budismului chinez - a început să atragă un alt tip de clientelă.

Prima dată când un client i-a cerut să folosească una dintre bărci pentru a împrăştia rămăşiţele celor dragi în Marea Chinei de Est, Xiao Hu a refuzat, considerând că nu era "foarte plăcut" să lucreze cu morţii. Dar un bărbat în vârstă, un budist Zen, "ne tot întreba dacă putem face o înmormântare pe mare pentru el". Aşa că, după o perioadă de gândire, a decis "să-i îndeplinească dorinţa".

În martie 2022, Xiao Hu şi-a părăsit afacerea de familie pentru a-şi înfiinţa propria companie, profitând de valul crescând de interes pentru înmormântările pe mare. În mod normal, ea pleacă în larg de două sau trei ori pe săptămână, dar în perioadele aglomerate organizează până la 30 de servicii pe lună. După ce Jiang Zemin, fostul preşedinte al Chinei, a ales să îşi împrăştie cenuşa în gurile râului Yangtze în decembrie, numărul cererilor pentru servicii de acest gen primite de compania lui Xiao Hu a crescut de peste trei ori, afirmă femeia.

Potrivit sursei citate, majoritatea chinezilor nu sunt budişti. Într-o cultură care venerează strămoşii, o înmormântare în pământ, cu o piatră funerară, este considerată o parte importantă a ritualurilor finale ale unei persoane; îngrijirea acestor locuri este un mod fundamental de a arăta pietate filială faţă de cei care au decedat. Însă, în ultimii ani, urbanizarea rapidă şi îmbătrânirea populaţiei au făcut ca terenurile funerare - în special în oraşe - să fie din ce în ce mai rare, iar preţurile pot ajunge la peste 100.000 de yuani (14.550 USD). Autorităţile din Shanghai prognozează că, pe baza tendinţelor actuale de înmormântare, spaţiul disponibil în cimitire se va epuiza în 15 ani.

Conştient de supraaglomerarea cimitirelor, guvernul a început să încurajeze oamenii să opteze pentru locuri alternative pentru odihna veşnică. În 2021, rata de incinerare a ajuns la aproape 59%, în creştere de la 47% în 2015, potrivit ministerului Afacerilor civile. Dar urnele sunt adesea încă îngropate în locuri de veci oficiale. Astfel, unele autorităţi locale au început să ofere recompense în bani persoanelor care aleg să îşi împrăştie rudele în mare sau să le îngroape cenuşa într-un mod "ecologic", cum ar fi în mici recipiente biodegradabile.

Mass-media de stat a început, de asemenea, să popularizeze termenul houyang bozang, care înseamnă "îngrijiri consistente, înmormântări slabe", pentru a susţine că grija şi sentimentul filial se demonstrează în timpul vieţii. În cuvintele unui fiu recent îndoliat, intervievat anul trecut: "O sută de prosternări după moarte nu valorează nici măcar o jumătate de zi de companie în viaţă".

Aprilie este o lună deosebit de importantă pentru cinstirea morţilor. Este luna Qingming, sau festivalul de curăţare a mormintelor, o sărbătoare naţională în care oamenii merg în mod tradiţional la mormintele strămoşilor lor pentru a curăţa pietrele de mormânt şi a arde ofrande pentru viaţa de apoi. În Suzhou, un oraş de pe coasta de est a Chinei, biroul de afaceri civile a închiriat o navă pentru a duce 190 de persoane recent îndoliate în largul mării pentru o înmormântare în masă, unde şi-au luat rămas bun de la 79 de persoane dragi, potrivit unui raport publicat de autorităţile locale. Fiecare familie a primit o subvenţie de 2.000 de yuani pentru participare.

Pentru cei care optează pentru înmormântări private pe mare, cum ar fi cele ale companiei lui Xiao Hu, costul poate ajunge la 10.000 de yuani, sau aproape dublu dacă mai mulţi membri ai familiei doresc să participe. Acest lucru este totuşi mult mai ieftin decât o înmormântare clasică, în pământ. Dar există dificultăţi practice. Când Xiao Hu a început să se ocupe de înmormântări, a descoperit că cenuşa ar putea sfârşi prin a fi împrăştiată peste tot, luată de vânt. Aşa că a început să ofere urne biodegradabile pe care cei îndureraţi le pot arunca peste bord, trimiţând decedatul în adâncul valurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor