Chişinăul şi Tiraspolul au stabilit agenda şi principiile negocierilor oficiale în formatul „5+2”
Chişinăul şi Tiraspolul au stabilit agenda şi principiile negocierilor oficiale în formatul „5+2”, în cadrul celei de-a treia runde de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean, care s-a desfăşurat la Viena, în perioada 17 – 18 aprilie.
Potrivit Biroului pentru Reintegrare, în document sunt concretizate aspecte privind elaborarea agendei rundelor, periodicitatea reuniunilor şi rolul grupurilor de lucru privind măsurile de consolidare încrederii în contextul procesului de negocieri, relatează Unimedia.
De asemenea, în cadrul actualei runde a fost finalizată elaborarea documentului cu privire la agenda comprehensivă a procesului de negocieri, care include următoarele domenii principale: problematica social-economică, problematica umanitară şi drepturile omului, precum şi chestiunile de securitate şi reglementarea politică a conflictului.
Participanţii au salutat activizarea dialogului direct între Chişinău şi Tiraspol la diferite niveluri, apreciind deciziile privind relansarea circulaţiei depline a trenurilor de mărfuri prin regiunea transnistreană, măsurile de asigurare a libertăţii circulaţiei populaţiei cu ocazia sărbătorilor pascale.
La rândul său, OSCE salută consensul la care s-a ajuns în cadrul întrunirii de la Viena. ”Eu felicit părţile pentru faptul că au dat dovadă de atât de necesara voinţă politică, iar consultările au decurs într-un spirit pozitiv, fapt ce a dus la un consens cu privire la aceste chestiuni foarte importante”, a declarat Erwan Fouéré, reprezentantul special pentru reglementarea conflictului transnistrean al preşedintelui în exerciţiu al OSCE.
Următoarea reuniune în formatul 5+2 urmează să aibă loc tot la Viena, la mijlocul lunii iulie.
Decizia privind reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2 în problema transnistreană a fost luată la 22 septembrie 2011. Procesul de negocieri a fost întrerupt în februarie 2006. Negocierile în formatul „5+2” sunt purtate de reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, cu sprijinul OSCE, Federaţiei Ruse şi Ucrainei, în calitate de mediatori, şi UE şi SUA, ca observatori.