Chişinăul şi-a arătat ”nedumerirea” faţă de vizita ministrului rus al apărării în Transnistria

Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov.
Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov. (Charles Dharapak-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
13.04.2012

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova îşi exprimă profunda nedumerire în legătură cu vizita neanunţată în regiunea transnistreană întreprinsă de către ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, fără coordonarea prealabilă cu auutorităţile Republicii Moldova.

Însărcinatul cu afaceri al Federaţiei Ruse în Republica Moldova a fost convocat, la 12 aprilie, la MAEIE, pentru a i se atrage atenţia asupra caracterului inadmisibil al acestei acţiuni, care trezeşte mai multe semne de întrebare atât referitor la scopul vizitei respective, cât şi la eventualul impact al unor asemenea gesturi asupra relaţiilor bilaterale moldo-ruse.

Totodată, MAEIE a transmis în adresa Ambasadei Federaţiei Ruse o notă verbală prin care au fost solicitate clarificările de rigoare, relatează Unimedia.

Subiectul a fost abordat, vineri, în cadrul plenului Parlamentului. ”Este un caz ieşit de comun, din punctul meu de vedere. Republica Moldova trebuie să reacţioneze cu promptitudine, dacă se consideră că este putere de stat în ţara asta. Este o sfidare, un gest absolut neprietenesc faţă de Republica Moldova. Nicidecum nu se înscrie în parteneriatul strategic, anunţat de actuala guvernare în raport cu Federaţia Rusă”, a declarat deputatul independent Mihai Godea.

La rândul său, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi-a exprimat nedumerirea faţă de vizita ministrului rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, la Tiraspol, scrie Publika.md.

Lupu este de părere că, oficialul rus trebuia să vină la Chişinău şi să urmeze rigorile protocolare.

”Nu cred ca este normal ca ministrul rus al Apărării să vină doar în Trasnistria. Deoarece nu este vorba de o persoană privată şi nici de o vizită la fel, privată, sau de familie”, a precizat preşedintele Legislativului.

Totodată, Marian Lupu, a declarat că aşteaptă informaţii de la Ministerul de Externe privind scopul, obiectivele şi statutul acestei ”vizite-fulger” a lui Serdiukov.

”Pozitia mea de preşedinte al Parlamentului mă obligă să cunosc mult mai multe decât ceilalţi. La nivel de fapt, am fost informat despre vizita acestuia. Acum sunt în aşteptare a tuturor detaliilor care îmi vor fi oferite de Ministerul de Externe”, a punctat Lupu.

Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov şi general-colonelul Evgheni Evnevici au efectuat joi o vizită secretă la Tiraspol, a dezvăluit tiras.ru, preluat de Publika.md.

Cei doi oficiali au vizitat punctele militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Transnistriei.

În perioada 16-18 aprilie, reprezentantul special al Federaţiei Ruse în Transnistria, Dmitri Rogozin, va efectua o vizită la Chişinău şi Tiraspol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor