Chişinăul înăspreşte regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţenii străini
Republica Moldova ar putea deveni în curând pentru Rusia 'străinătatea îndepărtată': parlamentul de la Chişinău a adoptat în prima lectură un proiect de lege care înăspreşte condiţiile de intrare în ţară pentru cetăţenii străini. Pentru a ajunge în republică, aceştia vor fi nevoiţi să le prezinte grănicerilor moldoveni documente care să ateste scopul vizitei: invitaţie, rezervare la hotel, biletul întors. În pofida faptului că noile reguli îi vor viza şi pe europeni, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta subliniază că acestea îi vor afecta în special pe ruşi şi, posibil, pe ucraineni.
'Aceasta este o cerinţă a Uniunii Europene (UE), unde Republica Moldova intenţionează să se integreze', precizează preşedintele de onoare al Partidului Democrat din republică, Dumitru Diacov. Potrivit deputatului democrat, unele prevederii ale noii legi ar trebui să fie 'îmblânzite', iar parlamentarii de la Chişinău vor face acest lucru în viitorul apropiat. În ceea ce priveşte noile reguli, acestea îi vor viza atât de cetăţenii ruşi, cât şi pe europeni, a adăugat Diacov.
Conform regulilor vechi, cetăţenii ruşi, la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Comunităţii Statelor Indepedente (CSI) se bucurau de un regim fără vize în relaţia cu Republica Moldova, iar pentru cetăţenii UE această facilitate a fost implementată de curând. Potrivit cotidianului rus, este puţin probabil ca grănicerii moldoveni să le ceară invitaţii sau rezervări la hotel unui belgian, german, francez sau altui vecin european, mai ales că este puţin probabil ca europenii - cu excepţia românilor - să aibă în masă rude în această ţară, blocată între trecut (Rusia) şi viitor (UE). Prin urmare, în opinia Nezavisimaia Gazeta, severitatea noii legi este orientată mai ales spre ruşi şi, posibil, spre ucraineni, care implementaseră în cazul cetăţenilor Republicii Moldova care traversează graniţa ucraineană condiţia de a deţine asupra lor cel puţin 1.200 de dolari, pentru a-şi demonstra solvabilitatea.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, îi solicitase recent preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici să renunţe la această măsură draconică, încă Kievul a refuzat, precizează Nezavisimaia Gazeta. Dimpotrivă, Rusia nu numai că nu iniţiase restricţii la adresa cetăţenilor moldoveni, ci şi extinsese asupra lor regimul care este aplicat în cazul ucrainenilor: aceştia se pot afla pe teritoriul Rusiei timp de 90 zile fără a fi luaţi în evidenţă. Această măsură le permite multor familii din Republica Moldova să supravieţuiască, în condiţiile în care membri ai acestora muncesc pe teritoriul rus.
După cum atenţionează directorul Centrului CSI din cadrul Institutului pentru probleme internaţionale actuale, Serghei Jilţov, noua lege le va permite grănicerilor moldoveni să blocheze intrarea ruşilor pe teritoriul republicii, drept replică, de exemplu, la un nou veto implementat de Rospotrebnadzor pentru legumele sau fructele moldoveneşti sau în cazul lipsei unui acord între Chişinău şi Moscova pe marginea reglementării transnistrene. Astfel, expertul rus consideră că noua lege va permite 'folosirea graniţei în calitate de instrument politic'.
'Modificarea legislaţiei după model european arată că Republica Moldova se îndreaptă spre Vest, spre UE. În acelaşi timp, legea adoptată este menită să ţină în frâu circulaţia cetăţenilor ruşi în regiune', subliniază Jilţov. Potrivit analistului, procesele care au loc în Republica Moldova amintesc de cele din Georgia. 'De altfel, în condiţiile în care la putere în Republica Moldova se află o coaliţie de forţe al căror scop îl constituie integrarea în UE şi unirea cu România, paşii întreprinşi de parlamentarii de la Chişinău devin explicabili', punctează expertul.