Chişinăul dă asigurări că toate şcolile cu predare în limba română din Transnistria vor funcţiona în regim normal

Negocierile desfăşurate marţi la biroul din Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova privind activitatea şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost constructive, existând garanţii că acestea vor activa în regim normal şi că nu vor apărea impedimente pentru începerea noului an de studii, au dat asigurări autorităţile de la Chişinău, informează miercuri agenţia IPN.
(photos.com)
Epoch Times România
20.08.2014

Negocierile desfăşurate marţi la biroul din Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova privind activitatea şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost constructive, existând garanţii că acestea vor activa în regim normal şi că nu vor apărea impedimente pentru începerea noului an de studii, au dat asigurări autorităţile de la Chişinău, informează miercuri agenţia IPN.

Gheorghe Bălan, şeful Biroului de reintegrare în cadrul guvernului Republicii Moldova, a indicat că la întrevederea de marţi a reprezentanţilor politici pentru reglementarea conflictului transnistrean din partea Chişinăului şi Tiraspolului, respectiv vicepremierul Eugen Carpov şi 'ministrul de externe' Nina Ştanski, cu participarea grupurilor de lucru pentru educaţie, au fost discutate mai multe aspecte ţinând de buna funcţionare a şcolilor cu predare în limba română din regiunea separatistă, inclusiv probleme de ordin financiar.

Gheorghe Bălan a mai informat că părţile au discutat şi despre un regulament în baza căruia, începând cu data de 1 septembrie, să funcţioneze şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului, şcoli care se află în subordinea Ministerului Educaţiei de la Chişinău. S-a convenit ca asupra acestui regulament să se pronunţe experţii OSCE, precum şi reprezentanţii formatului de negocieri '5 2'.

Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministru adjunct al educaţiei, a apreciat de asemenea că rezultatele negocierilor de la Tiraspol au fost bune şi a dat asigurări că toate cele opt şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului sunt pregătite pentru începerea anului de studii, cu toate că există încă neînţelegeri cu administraţia transnistreană.

Directorul liceului cu predare în limba română 'Lucian Blaga' din Tiraspol, Ion Iovcev, a confirmat că instituţia pe care o conduce este pregătită pentru noul an şcolar, exprimându-şi speranţa că nu vor fi impedimente la 1 septembrie. 'Este timpul să fie găsită o soluţie pentru a asigura procesul de studii în mod normal, fără frică, şi să nu mai fim folosiţi de către regimul de la Tiraspol pe post de ostatici', a afirmat Iovcev.

Potrivit postului de televiziune Publika TV, reprezentantul politic al Tiraspolului, Nina Ştanski, a declarat că, de la 1 septembrie, aceste şcoli vor putea activa fără niciun impediment, dacă toate datoriile pentru chirie şi servicii comunale vor fi achitate la timp. 'Am fost informaţi că plăţile vor fi efectuate până la începutul noului an de studii, astfel încât să nu fie perturbată activitatea şcolilor. Partea moldoveană a dat asigurări că toate obstacolele au fost înlăturate. Acum, specialiştii urmează să efectueze o nouă expertiză', a afirmat Nina Ştanski.

Conform aceluiaşi canal de televiziune, Eugen Carpov a precizat că părţile urmează să elaboreze un mecanism pentru achitarea chiriei clădirilor în care funcţionează şcolile cu predare în limba română şi că în acest sens vor fi deschise conturi bancare speciale.

De amintit că gimnaziul cu predare în limba română din localitatea Corjova, situată în stânga Nistrului, a fost ameninţat în luna iulie cu închiderea, regimul transnistrean susţinând că instituţia are de plătit 700.000 de lei moldoveneşti (circa 50.000 de dolari), sumă care ar reprezenta restanţele la chiria clădirii.

Anterior, regimul de la Tiraspol a obligat şcolile cu predare în limbă română să deschidă conturi în băncile locale. Chişinăul a respins solicitarea, motivând că instituţiile de învăţământ respective sunt subordonate Ministerului Educaţiei Republicii Moldova. Tiraspolul a mai cerut ca angajaţii şcolilor să plătească impozite în bugetul regional, problemă ce a rămas nesoluţionată, subiectul urmând să fie discutat la viitoarea rundă de negocieri ce va avea loc la 25 august la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor