Chirca (BNR): Serviciile ar putea avea o pondere mai mare la calculul inflaţiei

Epoch Times România
21.11.2012

Prin schimbarea metodologiei de calcul a inflaţiei, ponderea unor categorii de mărfuri va înregistra o redistribuire, iar serviciile vor deţine o pondere mai mare în coşul de consum, a spus miercuri Constantin Chirca, director adjunct în cadrul direcţiei Statistică a BNR.

”România trebuie să se alinieze la structura de cheltuieli a ţărilor din UE. Structura de cheltuieli la nivelul unei gospodării medii să fie determinate nu numai pe baza bugetelor de familie, ci şi din contabilitatea naţională, din sistemul conturilor naţionale. Noua structură va fi armonizată cu celelalte ţări din UE din punct de vedere al metodologiei şi va avea o influenţă asupra structurii actuale luate în calculul IPC”, a spus Constantin Chirca, în cadrul seminarului EU-COFILE 2012, organizat de BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

El a explicat că va fi o redistribuire a structurii cheltuelilor de la anumite categorii de mărfurri spre altele şi în special spre servicii. Serviciile vor avea o pondere mai mare decât în prezent în coşul de consum al populaţiei.

De asemenea, Constantin Chirca a explicat că ar trebui să ne aşteptăm la un proces de dezinflaţie începînd cu trimestrul I 2013, iar şocul ratei luare de 1,18% din septembrie se va simţi până în luna august anul viitor.

Referitor la sumele aduse în ţară de românii care muncesc în străinătate, el a declarat că acestea au scăzut cu 60% faţă de vârfurile din 2006-2008 şi că acestea nu au putere să influenţeze cursul valutar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor